Katalan bakanlar hakkında tutuklama kararı

İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalonya Özerk Yönetimi'nin 8 eski bakanının tutuklanmasına, birinin de kefaletle tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

02 Kasım 2017 Perşembe 20:42
Katalan bakanlar hakkında tutuklama kararı






MADRİD

İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalonya Özerk Yönetimi'nin 8 eski bakanının tutuklanmasına, birinin de kefaletle tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nde bağımsızlık girişimlerinden dolayı "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan eski Katalonya Özerk Yönetimi hükümeti üyelerinin ifadeleri alındı.

Eski Katalonya hükümetinin 14 üyesinden 9'u, Madrid'deki Ulusal Mahkemeye giderek ifade verdi ancak Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve diğer 4 eski Katalan bakan mahkemeye gitmedi.

Belçika'daki Puigdemont'un tutuklanması istendi

Ulusal Mahkeme Savcılığı, mahkemeden Puigdemont ve diğer 4 eski bakanlar Antoni Comin (Sağlık), Clara Ponsati (Eğitim), LLuis Puig (Kültür) ve Meritxell Serret (Tarım) hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasını istedi.

Savcılık ayrıca ifade veren ancak sadece avukatların sorularını yanıtlayan 8 eski Katalan bakanın tutuklu yargılanmasını talep etti.

Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunun 27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanını doğru bulmadığı için 26 Ekim'de istifa eden eski bakanlardan Santi Vila hakkında ise 50 bin avro kefalet şartıyla tutuksuz yargılanması talebinde bulunuldu.

Tutuklanmalarına karar verildi

Ulusal Mahkeme, savcının talebi üzerine 8 eski Katalan bakanın tutuklu, Vila'nın ise 50 bin avro kefalet şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Mahkemenin Puigdemont ve diğer 4 eski bakan hakkındaki kararı ise henüz açıklanmadı.

Öte yandan, halen görevlerini sürdüren Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell ve Divan Kurulunun 5 üyesi hakkındaki soruşturma, savunma avukatlarının talebi üzerine 9 Kasım'a ertelendi.

Yüksek Mahkeme, mahkemeden ayrılıp Barselona'ya dönen Forcadell ve diğer 5 üyenin, 9 Kasım'a kadar polis gözetiminde tutulmasına karar verdi.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Anahtar Kelimeler:
Dünya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.