Kudüs'te Mescid-i Aksa için gergin bekleyiş sürüyor

İsrail'in metal arama dedektörü uygulamasına tepki gösteren Filistinliler, namazlarını Mescid-i Aksa'nın kapılarında kılmaya devam ediyor.

20 Temmuz 2017 Perşembe 19:36
Kudüs'te Mescid-i Aksa için gergin bekleyiş sürüyor






KUDÜS(AA) - İsrail'in Harem-i Şerif'in kapılarına koyduğu metal arama dedektörleri nedeniyle Kudüs'te gergin bekleyiş sürüyor. Müslüman cemaat, İsrail'in Mescid-i Aksa üzerinde kurmak istediği egemenlik çabalarına izin vermemek için dedektörlerden geçmeyi reddediyor.

İsrail'in metal arama dedektörü uygulamasına tepki gösteren Filistinliler, pazar gününden bu yana vakit namazlarını Mescid-i Aksa’nın kapılarında eda ediyor.

Bu durumun zorluğunu en çok yaşayanlar ise Mescid-i Aksa'nın murabıtları olarak bilinen gönüllü muhafızlar. Günlerinin büyük bölümünü Harem-i Şerif'te geçiren bu muhafızlar şimdi kutsal mabetten uzak kalmanın acısını yaşıyor.

Geçen hafta perşembe gününden bu yana Mescid-i Aksa'ya giremeyen Necva Şahşir Ümmü Riyad isimli kadın murabıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail'in teftiş için Harem-i Şerif'in kapılarına koyduğu cihazlardan geçmek, işgal gücünün Aksa üzerinde kurmak istediği egemenlik çabalarına teslim olmaktır." dedi.

Yaklaşık 10 yıldan bu yana Mescid-i Aksa'daki Kubbet'us Sahra'da murabıtlık yapan Ümmü Riyad, Mescid-i Aksa'da yetiştiğini ve buraya karşı çok derin duygular beslediğini ifade ederken göz yaşlarına hakim olamadı.

"Gönlüm yanıyor, kalbim bir kor ateş gibi yanıyor, çok acı verici bir durum." diyen Ümmü Riyad, metal arama dedektörlerinden geçmesinin imkansız olduğunu, bunun işgalin ve Yahudileştirme politikasının yeni bir versiyonu olduğunu söyledi.

"İşgal polisi ateşle oynuyor"

Yaklaşık 18 yıldır murabıtlık yapan İssam Necib da Aksa'nın kapısından birkaç metre ileride duygularını anlattı. Necib, "Biz Aksa’nın muhafızları olarak, buraya çok düşkünüz. İşgal polisi bu utanç cihazlarını Harem-i Şerif’in kapılarına koymakla ateşle oynadıklarının farkında değiller. Müslümanları provoke ediyorlar." diye konuştu.

Soyadının açıklanmasını istemeyen 50'li yaşlardaki murabıt Muhammed ise sabah namazıyla beraber başladığı günlerini Mescid-i Aksa’nın kapılarında geçirdiğini söyledi.

ABD vatandaşı Filistinli anne Levahız İbrahim (47) ise yanına, kızlarını, torunlarını ve akrabalarını da alarak Mescid-i Aksa'yı "savunmak" için Kudüs'e geldiğini söyledi.

Muhabir: Eshat Fırat / Hanadi Kavasmi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.