Motorinle üzüm kurutma iddialarına tepki

Vehbi SARIHAN/SARIGÖL (Manisa), () - MANİSA'daki üzüm üreticileri ve sektör temsilcileri, kısa süre önce basında yer alan "Kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutmadan önce mazota batırıyorlar" iddialarına tepki gösterdi....

08 Eylül 2015 Salı 13:24
Motorinle üzüm kurutma iddialarına tepki






Vehbi SARIHAN/SARIGÖL (Manisa), () - MANİSA'daki üzüm üreticileri ve sektör temsilcileri, kısa süre önce basında yer alan "Kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutmadan önce mazota batırıyorlar" iddialarına tepki gösterdi. Haberin asılsız olduğunu söyleyen üreticiler, herkesin rahatlıkla kuru üzüm tüketebileceğini söyledi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin'in, 'Hileli Gıdalar' araştırmasının sonuçlarını açıklarken, "Kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutmadan önce mazota batırıyorlar" iddiası tepkilere neden oldu. Dünyanın yaş ve kuru üzüm üretiminde en önemli merkezleri arasında yer alan Manisa ve ilçelerindeki üzümcüler yapılan açıklamanın kuru üzüme olumsuz etki yapacağına dikkat çekti. Sarıgöl'de TARİŞ Üzüm Eksperliği yapan Erdem Tektürk, hiçbir zaman motorin ile üzüm kurutma olayına rastlamadığını belirterek şöyle dedi:
"Üzüm önemli bir gıda maddesidir. Kuru üzümü elde etmek için, üreticiler sadece potasyum ve zeytinyağı karıştırılarak sergiye atarlar ve üzümler 10-12 gün güneş altında kurutulur. Mazotla üzüm kurutma haberi talihsiz bir açıklamadır. Vatandaşlarımız rahatlıkla kuru üzüm yemelidir."
"GÜNEŞ ENERJİSİYLE KURUTUYORUZ"

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, haberi üzüntüyle okuduğunu belirterek "Yıllardır kuru üzüm potasyum ve zeytinyağı karışımlarıyla üzümlerimizi beton sergilerimizde kurutuyoruz. Sarıgöl'de modern bağcılık yapılıyor. Biz Ziraat Odası olarak üzümlerimizi güneş enerjisi ile kurutmak için öncülük yaptık. Böyle bir açıklamanın talihsizlik olduğunu düşünüyorum" dedi.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, yurt dışındaki kuru üzüm alıcılarının bu iddialar karşısında olumsuz etkilenebileceğini bildirirken, "Biz hiçbir zaman böyle bir şeye tenezzül etmedik. Bilgisiz, beceriksiz değil, bilinçli çiftçileriz. Böyle açıklamaları kınıyoruz. Sayın İbrahim Bey bu açıklamayı neye dayanarak, neye istinaden yaptı bilmiyorum. Yetkin'den bu açıklamayı tekzip etmesini ve çiftçiden derhal özür dilemesini bekliyoruz" diye konuştu.
Kuru üzümlerin x-ray cihazlarından geçerek lazer yöntemiyle denetlendikten sonra paketlendiğini söyleyen kuru üzüm ihracatçısı Özgür Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Müdürü Halil Adalı, "Üzüm bir gıda ürünüdür. Bizim işletmelerimiz üzümü en sağlıklı şeklide işliyor. Bu açıklama hem üzüm ihracatçısına hem de çiftçisine yapılmış bir hakarettir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.