Öğretmene yılbaşında hediye yasağı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara gönderdiği yazıya göre personelin 'Yeni yıl bahanesiyle' hediye kabul etmesine yasak getirildi.Yasağa uymayanlara ise inceleme başlatılacak.

29 Aralık 2015 Salı 16:54
Öğretmene yılbaşında hediye yasağı






Öğretmene yılbaşında hediye yasağı

Millî Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, 21 Aralık’ta okullara ‘Hediye alma yasağı’ konulu yazı gönderdi. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun 15 Aralık tarihli yazısı üzerine gönderilen ve ‘Kamu görevlilerine yılbaşı, bayram, özel gün bahane edilerek hediyeler verildiği’ belirtilen yazıda, bu uygulamanın devlet kurumlarında ‘yozlaşma algısına’ neden olduğu savunuldu. 657 sayılı kanuna göre hediye almanın yasaklandığı hatırlatılan yazıda, aksi durumda gerekli incelemenin başlatılacağı vurgulandı. Yılbaşı nedeniyle hediye konusunda kurum personeline gerekli bilgilendirmenin yapılması istenen ve MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik imzasıyla eğitim kurumlarına gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:
“Kamu görevlilerine bazı özel kişi, kuruluş, şirket ve benzeri teşekküllerce veya kamu kurumlarının denetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca, özellikle yılbaşı, bayram ve diğer özel günler bahane edilerek hediyeler verildiği, bunun kamu görevlilerine duyulan itibar ve güvenin sarsılmasına, kamu kurumlarında yozlaşma algısına sebep olduğu Başbakanlığın yazısı ile bildiriliyor. Söz konusu yazıda kamu görevlilerinin hediye almasının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 29’uncu maddesi Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Ulusal ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin15’inci maddesi ile yasaklandığı, yasağa uyulmaması halinde gerekli incelemenin yapılması isteniliyor. Yaklaşan yılbaşı nedeniyle hediye konusunda ilgili yazı doğrultusunda kurum personeline gerekli bilgilendirmenin yapılmasını rica ederim.”

SOSYAL MEDYAYI İKİYE BÖLDÜ

“Yasak hatırlatması” sosyal medyada tartışma yarattı. Kimi yorumcular öğretmenlerin de kamu görevlisi olduğunu belirterek hediye vermenin “rüşvetten farkı olmadığını” savundu. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise öğrencilerin sevgilerini ifade etmek amacıyla öğretmenlere sembolik hediyeler bile vermesinin yasaklandığını ve bunun yanlış olduğunu vurguladılar.

Son Güncelleme: 29.12.2015 17:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.