Otomobil fabrikalarında iş bırakma, tedarikçileri de etkiledi

MERKEZİ Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde  bulunan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Bursa'daki otomotiv sektöründeki grevi değerlendirdi. Dudaroğlu, Türk Otomotiv Sanayii’nin 40 yıldır...

19 Mayıs 2015 Salı 15:46
Otomobil fabrikalarında iş bırakma, tedarikçileri de etkiledi






MERKEZİ Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde  bulunan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Bursa'daki otomotiv sektöründeki grevi değerlendirdi. Dudaroğlu, Türk Otomotiv Sanayii’nin 40 yıldır iş barışını sürekli koruyan, çalışma şartlarını iyileştiren, ücret seviyelerini Türkiye ortalaması üzerinde arttıran sektör olduğunu belirterek, "Geçen hafta içerisinde önce Renault, daha sonra da Tofaş'a sıçrayan işçi hareketleri sektörümüzdeki tüm paydaşlarda ciddi endişe yaratmaktadır" dedi.
TAYSAD’ın, üyesi 340 tedarik sanayi şirketinde 140 binin üzerinde çalışana istihdam sağlayan Türk Otomotiv Tedarik Sanayii'ni temsil ettiğini hatırlatan Mehmet Dudaroğlu yazılı açıklamasında şöyle dedi:
"Hepimizin geleceğini olumsuz etkileyecek bu girişimler konusunda kamuoyunu bilgilendirmeyi ve uyarmayı bir görev bilmektedir. Kanun çerçevesince hak arayışlarını saygı ile karşıladığımız çalışanların, işverenleri ile bir an önce anlaşma sağlayarak işyerlerine dönmeleri, üretim faaliyetlerine başlamaları ve çalışma barışına katkıda bulunmaları, sektörümüz açısından en önemli önceliklerindendir. Bursa'da yerleşik iki büyük ana sanayi firmasında görülen üretimi durdurma girişimlerinin daha farklı şekillerde tedarik sanayi şirketlerinde devreye alınmaya çalışıldığını üzüntü ile takip etmekteyiz. Türk Otomotiv Sanayi, son 40 sene içerisinde iş barışını sürekli koruyan, çalışma şartlarını iyileştiren, çalışanların ücret seviyelerini Türkiye ortalaması üzerinde artıran bir sektördür. Geçmiş yıllarda gösterdiğimiz kalite ve teslimat performansı sayesinde hem ana sanayi şirketleri hem de tedarik sanayicileri, Türkiye'ye çok önemli projeler getirdiler, ihracat şampiyonu oldular. Günümüzde tüm otomotiv sanayi firmaları cirolarının çok önemli bir kısmını ihracat vasıtası ile sağlamaktadır. Bazı firmalarda bu oran yüzde 75-80 ihracat ağırlıklı olmaktadır. Türk otomotiv firmaları dünyanın dört bir tarafındaki müşterilerine haftalık, hatta günlük mal teslimatları yapmak zorundadırlar. Tüm Türk Otomotiv Tedarik Sanayi Şirketlerinin olası gecikme cezaları karşısında çok tedirgin olduğunu söylemek zorundayız. Çünkü imzalamış oldukları sözleşmeler, herhangi bir gecikme karşısında çok ciddi cezalar öngörmektedir. Bazı orta ölçekli Tedarik Sanayi Şirketlerinin sermayeleri cezaları ödemeye yeterli olmayacaktır ki bu da bazı şirketlerin faaliyetlerini durdurmalarına neden olabilir."
Dudaroğlu, farklı beklentilerle yola çıkan çalışanların üretim ve sevkiyatı durdurmaları, yabancı müşteriler tarafından Türk Otomotiv Sektörü'nün güvenilirliğinin zedelenmesi olarak algılandığını anlatırken, "Üretimlerinin aksaması halinde dünyanın dört bir tarafındaki müşterilerimiz nezdinde ülkemiz sanayiinin güvenilirliğine önemli ölçüde zarar görecektir" dedi. Dudaroğlu, rakip ülke ve firmaların, Türk otomotiv sanayi şirketlerinin işçi direnişleri nedeniyle üretim ve sevkiyat yapamamalarına sevinmekte olduğunu da söyledi.
Türkiye'de yerleşik yabancı yatırımcıların da bu durumdan olumsuz etkileneceğini, yeni yatırım yapmakta ve tesislerini büyütme konusunda tereddüt yaşayacaklarını da söyleyen Dudaroğlu, "Kanun çerçevesince hak arayışlarını saygı ile karşıladığımız çalışanların, işverenleri ile bir an önce anlaşma sağlayarak işyerlerine dönmeleri, üretim faaliyetlerine başlamaları ve çalışma barışına katkıda bulunmaları, sektörümüz açısından en önemli önceliklerindendir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.