Rahvan atı ırkının korunması için damızlık üretime geçildi

Dinçer AKTEMUR/ARDAHAN, () - ARDAHAN'da rahvan atı ırkının geliştirilmesi ve korunması için damızlık üretime geçildi. At Binicilik Kulübü Başkanı Murat Arabul, "Ardahan'daki rahvan atlar deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte yetişiyor....

02 Nisan 2015 Perşembe 11:29
Rahvan atı ırkının korunması için damızlık üretime geçildi






Dinçer AKTEMUR/ARDAHAN, () - ARDAHAN'da rahvan atı ırkının geliştirilmesi ve korunması için damızlık üretime geçildi. At Binicilik Kulübü Başkanı Murat Arabul, "Ardahan'daki rahvan atlar deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte yetişiyor. Yüksek rakımda yetişen atlar tüm yarışlarda dereceye giriyor" dedi.
Ardahan Rahvan At Binicilik Kulübü Başkanı Murat Arabul, rahvan atı ırkının çoğaltılması ve korunması için Vali Ahmet Deniz ve Belediye Başkanı Faruk Köksoy ile bir araya geldi. Atın tek ayak koşma stiline 'rahvan' adı verildiğini belirten Murat Arabul, rahvan atlarının biniciyi sarsmadığını ve çok özel ırklar olduğunu söyledi. Ardahan'da rahvan atı ırkının çoğaltılması için damızlık kısraklarda üretime başladıklarını bildiren Murat Arabul, "Ardahan'daki rahvan atlar deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte yetişiyor. Yüksek rakımda yetişen atlar tüm yarışlarda dereceye giriyor. Damızlık 30 attan tekrar rahvan atı üretimine başladık. Rahvan atı Osmanlı'dan günümüze gelen bir ırk. Ardahan'daki rahvan atlarının tanıtılmasını istiyoruz. Her sene Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından Rahvan Atı Yarışları düzenleniyor. Bu sporun profesyonelleşmesini istiyoruz" diye konuştu.
Vali Ahmet Deniz, atın Türk kültüründeki önemine değinerek rahvan ırkının çoğaltılması için gerekenleri yapacaklarını söyledi. Vali Deniz, "Biz Viyana kapılarına kadar atla gitmiş bir milletiz. Böylesi bir milletin atı sevmemesi ve sahip çıkmaması düşünülemez. Rahvan at sporu da bizim geleneksel değerlerimizdendir. Rahvan atlarına ve bu spora sahip çıkacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.