Şırnak'ta 100 yıl sonra ilk Paskalya kutlaması

ŞIRNAK Belediyesi ile Asuri, Keldani, Suryani, Arami Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (MASKA-DER) organizasyonu ile kentte yaklaşık 100 yıl sonra ilk kez Paskalya Bayramı kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda bu yıl ilk kez kutlanan Paskalya...

12 Nisan 2015 Pazar 14:33
Şırnak'ta 100 yıl sonra ilk Paskalya kutlaması






ŞIRNAK Belediyesi ile Asuri, Keldani, Suryani, Arami Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (MASKA-DER) organizasyonu ile kentte yaklaşık 100 yıl sonra ilk kez Paskalya Bayramı kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı'nda bu yıl ilk kez kutlanan Paskalya Bayramı'na Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, Maska-Der yöneticileri, Protestanlar Birliği Kilisesi'nden Ender Pekek, Din Alimleri adına Edip Boz, HDP Milletvekili adayları Leyla Birlik, Ferhat Encü, Aycan İrmez ile çok sayıda kişi katıldı. Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadirhan, Şırnak'ta bugüne kadar kutlanmamış bir bayramı kutlamak üzere toplandıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Yaşı ileri olanlar hatırlıyor. Hıristiyanlar Şırnak'ta yaşarken Paskalya Bayramı kutlanırmış, yumurta dağıtılırmış. Barış ve kardeşlik havası içerisinde bu bayramlar sürüp gidermiş. Tabii bu böylece bin yılarca devam etmiş. Ulus devletler tekçi zihniyetleri ile ayrılıkları ve farklılıkları kaldırıp tek tip vatandaş yaratınca onlar buraları terk etmek zorunda kaldılar. Daha doğrusu bir çok baskıya, zulme maruz kaldılar. 100 yıl sonra barış ve kardeşlik için buradalar. Yine o çiçek bahçesine farklı bir renk olmaya geldiler. Öğleden sonra da 'Kutlu Doğum' etkinliğimiz var. İnanç farklılıkları böyle bir şey."
"BARIŞA, KARDEŞLİĞE KAPI ARALIYORUZ"
Asuri, Keldani, Suryani, Arami Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mukaddes Aslan, yalnızlık, gitmek, gelmek, ölmek hikayelerini anlatmak için buraya geldiklerini söyledi. Aslan, şöyle konuştu:
"Bu bayramı burada kutlamak 1 yıl önce bir ev oturmasında aklımıza geldi. Önceleri bize hayal gibi gelmişti. 'Acaba yapabilir miyiz?' demiştik. Ama bugün burada olmak 100 yıl sonra bizim için çok önemli ve çok değerliydi. Biz bu hayalin peşinde bugün buraya geldik. Bu gün burada geleceğe, barışa, kardeşliğe kapı aralıyoruz. Hep beraber bu yolda yürümeyi, barış ve kardeşliği vaat ediyoruz. Asuri, Keldani, Süryani ve Ermeniler için buraya geldik. Size bugün paskalya yumurtaları pek çok hikaye anlatacak. Bugün çoğu yıkılmış bahçesinde, yerinde taş bile kalmayan köylerimizin hikayelerini anlatmaya geldik. Tüm olumsuzluklara rağmen bugün umutlarımızın yeşermesine katkı sağlamak için buraya geldik. Hep beraber bölgede barış ve kardeşlik hukukunun yeniden sağlaması için, yeni yaşam felsefesinin inşasına katkıda bulunmak için buraya geldik. Mezopotamya da inancımızı yitirmedik ve yitirmeyeceğiz. Bu uğurda mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade etmek için geldik."
Ermeni asıllı olan Şırnak HDP İl Eşbaşkanı Asmin Kıraç, Protestanlar Kiliseler Birliği'nden Ender Peker ve Botan Din Alimleri Birliği'nden Edip Boz da hem paskalya bayramını hem 'Kutlu Doğum Haftası'nı kutladı. Konuşmaların ardında Fransız bir fotoğrafçının 1960-70 yılarında çektiği fotoğraflarının sergilendiği fotoğraf sergisi geçildi. Etkinlik çerçevesinde Şırnak Cumhuriyet Meydanı'nda şeker ve yumurta dağıtıldı. Katılanlar paskalya bayramı için dağıtılan yumurtaları tokuşturdu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.