TGB'lilerin "çuval davası" başladı

Cem TURSUN-Ümit TÜRK/İSTANBUL, () SARAYBURNU açıklarında demirleyen Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait gemiden inen askerlerin başına 12 Kasım 2014'te çuval geçiren Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 13 kişi hakkında, "Basit...

04 Şubat 2015 Çarşamba 14:43
TGB'lilerin






Cem TURSUN-Ümit TÜRK/İSTANBUL, () SARAYBURNU açıklarında demirleyen Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait gemiden inen askerlerin başına 12 Kasım 2014'te çuval geçiren Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 13 kişi hakkında, "Basit yaralama" ve "Hakaret" suçlarından, 1 yıl 8 aydan 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

"PROTESTO AMAÇLI RÖVANŞ OLARAK YAPTIĞIMIZ BİR EYLEMDİR"
İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya üniversite öğrencisi 13 tutuksuz sanıktan 12'si ve avukatları katıldı. Müşteki ABD askerleri Mark Antony ve Henry Francesko'yu ise avukat Abdullah Kaya temsil etti. Kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi. Sanıklardan Uğurcan Yardımoğlu, savunmasında suçlamaları reddederek, "Müştekilere fiziken darp edici yaralayıcı müdahalede bulunmadık. Hatta onları protesto edeceğimizi olaydan önce söyledik. 2003 yılı Süleymaniye'de gerçekleşen askerlerimizin başına çuval geçirme olayını protesto amacıyla Anayasa'mızın bize vermiş olduğu protesto hakkını kullandık. Yaptığımız eylem refleks halinde gerçekleşmiştir. Yaralama, hakaret kastımız yoktur. Herhangi bir mala zarar kastımız da bulunmadı. Planlı bir saldırı eylemi gerçekleştirmedik. Milletimizi rencide eden haksız bir eylemi protesto amaçlı rövanş olarak yaptığımız bir eylemdir" diye konuştu.

"AMERİKAN ASKERLERİNİ UYARDIK AMA ASKERLER PANİĞE KAPILDI"
Sanıklardan Ramazan Erkin ise, eylemin barışçıl bir protesto olduğunu belirterek, "Amerikan askerlerini uyardık ama askerler paniğe kapıldı. Kendilerine herhangi bir zarar vermemeleri için yanlarına giderek onları sakinleştirmeye çalıştım. Fiziksel olarak zarar verme amacımız olsaydı bunu yapan sadece ben olmazdım. Sayıca üstün olduğumuzdan bunu kolayca gerçekleştirebilirdik" dedi.

"EYLEM ZARAR VERMEK AMAÇLI DEĞİLDİR, BİR MİZANSENDİR"
Sanık Ersoy İrşi de, "Görüntülerde tespit edilen sprey sıkan şahıs olduğumu kabul ediyorum ancak bu sprey su bazlı boyadır. Ne mala ne de cana zarar verebilecek mahiyette değildir. Suyla bile çıkabilir" dedi. Sanıklardan Elif İlhamoğlu da, "Sprey kullanmamamız kimseye zarar verme amacında değildir. Dünyanın en kanlı ordusuna kırmızı renkli sprey sıkmaya yönelik eylem zarar vermek amaçlı değildir, bir mizansendir. Sembolik bir önemi vardır" dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlerini istedi.

ABD ASKERLERİNİN AVUKATI: "HER BİR SANIĞIN AYRI AYRI İKİŞER KEZ CEZALANDIRILMASI İSTENMESİ GEREKİR"
ABD askerlerinin avukatı Abdullah Kaya da, "Müşteki tarafın vekaletnamesini henüz alamadık vekaletname ile birlikte müdahale talebimizi sunacağız. 2 müşteki olduğundan her bir sanığın müştekilere yaptığı eylemlerden dolayı ayrı ayrı ikişer kez cezalandırılması istenmesi gerekirken sevk maddelerinde bu unutulmuştur. Sanıkların hiçbirinde pişmanlık yoktur. Detaylı beyanlarımızı sunacağız" dedi. Sanıkların avukatlarından Tayfun Taşlıoğlu da, "Müşteki vekilinin vekaleti yoktur. Suç unsuruna yönelik aleyhe beyanlara ilişkin beyanda bulunacağız, süre istiyoruz" diye konuştu.

AVUKATA TEPKİ GÖSTERDİLER
Duruşmaya ara karar için verilen kısa arada sanıklar ve avukatlar salon dışına çıkarıldı. Bu sırada sanıkların avukatlarından Tayfun Taşlıoğlu, müşteki ABD askerlerinin avukatı Abdullah Kaya'ya "Seninle aynı mesleği yaptığım için utanıyorum" diyerek tepki gösterdi.


ÇAĞDAŞ CENGİZ ZORLA GETİRİLECEK
Usulüne uygun çağrı kağıdına rağmen duruşmaya gelemeyen sanık Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Başkanı Çağdaş Cengiz hakkında zorla getirilmesine karar veren mahkeme, müştekilere yeni duruşma günü bildirilmesi için Ankara'da bulunan ABD savunma ateşeleğine davetiye çıkarılmasına karar verdi. Dosyada bulunan görüntülere bilirkişi incelemesi yapılarak rapor düzenlenmesine hükmeden mahkeme duruşmayı erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, aralarında Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Başkanı Çağdaş Cengiz'in de bulunduğu bir grup TGB üyesinin, 12 Kasım 2014 günü Sarayburnu'nda ABD'li askerlerin başına çuval geçirdiği anlatıldı. Eylemin ardından gözaltına alınan 13 TGB'li, savcılık sorguları yapılmadan serbest bırakılmıştı. TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz'in de aralarında bulunduğu 13 şüphelinin "Basit yaralama" ve "Hakaret" suçlarından ayrı ayrı 10,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

DURUŞMA SONRASI EYLEM
Davanın ardından adliye önünde toplanan bir grup TGB'li protesto gösterisinde bulundu. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan TGB üyesi yaklaşık 50 kişi, "Çuvalı geçirdik denize de dökeriz" yazılı pankart açtı. Çuval geçirme olayında yargılananların duruşma sonrası adliye önünde toplananların yanına gelmesiyle grup, "Atatürk gençliği görev başında", "Titre Amerika Türk gençliği görev başında", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı. Burada TGB Genel Sekreteri Olgu Özdemir yaptığı açıklamada, "Bu dava açısından bizim yaptığımız eylemin birinci haklılık gerekçesi; Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Bursa Nutku'dur. Biz oradan aldığımız görevleri yerine getirdik. Mahkeme heyetine de akşam evlerine gittiklerinde Gençliğe Hitabeyle Bursa Nutku'nu okumayı öneriyoruz" dedi.

"EYLEMİMİZ DÜNYA ÇAPINDA İTİBAR KAZANMIŞTIR"
TGB'li gençlerin yaptığı çuval eyleminin milli bir umut ve coşku yarattığını dile getiren Özdemir, "Bu umut ve coşku uluslararası alana da yansıyıp onlarda da umut ve coşku yaratmıştır" dedi. Özdemir, "Amerika başkanına atılan ayakkabı eyleminin yarattığı itibarı kazandırmıştır bu eylem. Dünya çapında bu itibarı kazanmıştır. Aynı zamanda dosta güven düşmana korku salmıştır" dedi. Özdemir ayrıca çuval eylemindeki bir diğer gerekçelerinin ise Süleymaniye'de Amerikan askerleri tarafından Türk askerlerinin başına geçirilen çuval eylemine karşı duyulan tepkisizlik olduğunu söyleyerek, "Türk Devletini, Türk milletini temsil etmesi gerekenlerin tepkisizliğini Türk gençliği, eylemiyle cevap vermiştir" dedi.

"ARTIK KUMPASLAR DÖNEMİ BİTMİŞTİR"
TGB'lilerin avukatı Tayfun Taşlıoğlu da, "Türkiye'de artık kumpaslar dönemi bitmiştir. Türkiye'de yargı kuşatması artık bitmiştir. Hiçkimse Türkiye'nin bağımsızlığı için birliği için yaptığı eylemden dolayı bundan sonra yargılanamaz, cezalandırılamaz. Bundan sonra sadece kumpasçılar, Türkiye'nin birliği ve bütünlüğüne kast edenler, Amerikayla işbirliği yapanlar ve Amerika'nın Büyük Ortadoğu projesinde görev alanlar, onun ajanlığını yapanlar ancak Türkiye'de cezalandırılacaktır. Mahkemenin bu yönde karar vereceğine adımız kadar eminiz" dedi. Açıklamaların ardından Eminönü'nde Amerikan askerlerine çuval geçirme eyleminde yer alanlardan birini havaya fırlatarak sevinç gösterisinde bulundu.
(FOTOĞRAF)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.