Türk-Amerikan ortak açıklaması 'YPG'yi işaret etti'

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın ziyaretinde, Türkiye ve ABD'nin stratejik ortaklığına hakkındaki açıklamada terör örgütü YPG ile mücadelenin de altı çizildi.

16 Şubat 2018 Cuma 19:39
Türk-Amerikan ortak açıklaması 'YPG'yi işaret etti'






ANKARA (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Ankara ziyaretinde, Türkiye ve ABD'nin stratejik ortaklığına dair yapılan açıklamada, terör örgütü YPG ile mücadeleye işaret edildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlayışa vardıkABD Dışişleri Bakanı Tillerson: Türkiye ile ilişkilerimiz sürekli ve stratejiktir

Tillerson'ın, Ankara ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısının ardından duyurulan "Türkiye-ABD Stratejik Ortaklığı Hakkında Ortak Açıklama" başlığını taşıyan bildiride, terörle mücadeleye ilişkin ifadelerde PKK'nın Suriye uzantısı terör örgütü YPG'ye gönderme yapıldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlayışa vardık https://t.co/iLkZvgqk5J pic.twitter.com/TYlnj6CZuy

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 16, 2018

Açıklamada, "Türkiye ve ABD, DEAŞ, PKK, El Kaide ve diğer tüm terör örgütleri ve bunların uzantılarıyla mücadele konusundaki kararlılıklarını tekrarlarlar." maddesi, ABD'nin diplomatik söyleminde yeni bir duruma işaret etti.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısıyla mücadelenin ABD'yle hazırlanan ortak metne dahil edilmesi, Washington yönetiminin Ankara'yla anlayış birlikteliği sağlama noktasında farklı bir pozisyona gelmesi şeklinde yorumlandı.

"Tehdid"e güçlü yanıt

Çavuşoğlu’nun ortak basın toplantısında, bir yabancı gazetecinin, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzeleri satın almasıyla ilgili ABD’den yaptırım tehdidi gelmesi halinde bu karardan vazgeçilip vazgeçilmeyeceğini sorması üzerine verdiği yanıt da Ankara’nın kararlı tutumunu teyit etti.

"Tehdit" ifadesinin kullanımına karşı çıkan Çavuşoğlu’nun "Tehdit dilini kullanmayız ve kendimiz de reddederiz, bu doğru bir şey değil. Ama bu konuyu Rex’in de söylediği gibi sadece dün akşam ve bugün konuşmadık." şeklindeki yanıtı toplantının öne çıkan mesajlarından biri oldu.

Muhabir: Zuhal Demirci

Anahtar Kelimeler:
Politika
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.