Tuzluca görevlendirmeyle çağ atladı

Iğdır'ın Tuzluca Belediyesine İçişleri Bakanlığınca "belediye başkan vekili" olarak görevlendirilen Tuzluca Kaymakamı Kadıoğlu, hayata geçirdiği projelerle ilçenin onlarca yıllık sorunlarını çözdü.

18 Aralık 2017 Pazartesi 12:34
Tuzluca görevlendirmeyle çağ atladı






IĞDIR (AA) - Hüseyin Yıldız - Iğdır'ın Tuzluca ilçesi, İçişleri Bakanlığınca belediyeye yapılan görevlendirme sayesinde adeta çağ atladı.

Türkiye'nin Ermenistan sınırında bulunan Tuzluca, DBP'li belediye yönetiminin görevden alınmasının ardından yapılan görevlendirmeyle hizmetle yeniden tanıştı.

İçişleri Bakanlığınca Tuzluca Belediye Başkan Vekilliğine görevlendirilen Tuzluca Kaymakamı Abdullah Kadıoğlu'nun başlattığı çalışmalarla yüzü gülen Tuzluca'nın çehresi değişti.

Tuzluca Belediyesi, 2016 yılının sonlarında DBP'li yönetimden 13 milyon 762 bin lira borçla devralındı. Yaklaşık 1 yıllık sürede ilçede 18 milyon 500 bin liralık yatırım yapıldı.

Görevlendirme sonrası ilçede başta futbol stadyumu, mezbahane, içme suyu hattı, sosyal tesisler, derelerin ıslahı, sıcak asfalt, çocuk oyun grupları ve parklar olmak üzere birçok proje hayata geçirildi.

Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek miktarda borçla bir belediye devraldıklarını ve bir yandan borcu kapatıp diğer taraftan yatırım yaptıklarını söyledi.

İlçede uzun yıllardır devam eden ana sorunların yanı sıra birçok problemin çözüme kavuştuğunu aktaran Kadıoğlu, "İlçemizde 20 bin ton sıcak asfalt serimi yaptık, ana arterlerin tamamı sıcak asfaltla kaplandı, bunun maliyeti yaklaşık 7 milyon lira. İçme suyu şebekesi olmayan mahallelerimize içme suyu şebekesi, isale hattı olmayan yerlere isale hattı, bakım-onarım yapılması gereken yerlere bakım-onarım yapıldı. Yine 380 ton bütüm alınarak 4 kilometre ilave sıcak asfalt yolumuz yapıldı." dedi.

İlçe sakinlerinden çalışmalarla ilgili olumlu geri dönüşler aldıklarını aktaran Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlçemizde son derece ilkel şartlarda bir mezbahane vardı, 400 bin lira gibi bir rakam harcanarak Avrupa standartlarına uygun bir mezbahane yapımı gerçekleştirildi. Toprak ve stabilize olan yollara 36 bin metrekare kilitli parke taşı döşendi, bunun yaklaşık maliyeti 500 bin lira civarında. Kardeş belediyelerimizin de katkılarıyla 17 çocuk parkı, iki basketbol sahası, piknik masaları, oturma bankları yapıldı, eski olan parklarımızın bakım-onarımına devam edildi.unun da yaklaşık maliyeti 800 bin lira civarında. Yine 100 bin lira gibi bir maliyetle 3 kilometrelik yeni yol açıldı. Yaklaşık 17 kilometre stabilize yolun bakım ve onarımları yapıldı."

Taşkın sorunu çözüldü

Kadıoğlu, şehir merkezinin bulunduğu konum nedeniyle bahar aylarında sıkça su taşkınlarının yaşanmasıyla zarar gören Tuzluca'nın yapılan dev yatırımla bu sorundan da kurtulduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Devlet Su İşlerinin (DSİ) bir uygulama projesi olarak geliştirilen, yaklaşık 6 milyon lira maliyetle ilçemizde taşkın koruma uygulaması yapılmış ve yaklaşık 2 kilometre dere ıslah edilmiştir. Spor Toto Teşkilatınca tamamen nizami ölçülerde bir futbol stadyumu yapıldı, iki amatör spor kulübümüz maçlarını bu stadyumda yapmaktadır, bunun da yaklaşık olarak maliyeti 1 milyon 300 bin lira civarındadır. İlçemizin en büyük sorunu olan sulama sorununu çözmek için DSİ ile yapılan çalışmalarda Göktaş köyü yolunda gölet yapılması işi 2018 yılı yatırım programına alınmıştır, böylelikle ilçemizin kırsal kesimlerindeki sulama suyu problemi büyük oranda halledilecek."

Ünlendi Barajı en hızlı ilerleme dönemini yaşıyor

Aras Dağlarından gelen akarsuların önüne kurulan, onlarca yıldır yapımı devam ederken son 10 yıllık süreçte sona gelinen Ünlendi Barajı'nın yakında hizmete açılacağını aktaran Kadıoğlu, şunları söyledi:

"63 yıl önce planlanmış, oradaki bekçilerin emekli olduğuyla alakalı rivayetlerin olduğu ve maliyeti 50 milyon lira olan Ünlendi Barajı, Iğdır'a, üç ilçemize ve 70 köyümüze sulama ve içme suyu verecek. Bu baraj en hızlı devresini son 11 aylık periyotta yaptı. Vatandaşımızla devletimizin kucaklaşması sayesinde bu işler hızlanıyor. 2018 yılında Iğdır'a ve üç ilçeye içme suyu verilecek, 2019 yılının sonuna doğru da barajın gövdesi tamamlanarak Tuzluca merkezinin ve köylerinin sulama sorunu halledilmiş olacak."

Kadıoğlu, kardeş belediyeler vasıtasıyla 300 çöp konteynerini ilçenin değişik alanlarına yerleştirdiklerini dile getirerek, "Kardeş belediyelerce bir kepçe, bir çöp toplama aracı belediyemize hibe edildi, bunların da maliyeti yaklaşık 400 bin liradır." dedi.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.