UNICEF Yemen Temsilcisi Relano: Yemen'de dünyanın en büyük insani krizi yaşanıyor

UNICEF Yemen Temsilcisi Relano, "Yemen'de dünyanın en büyük insani krizi yaşanıyor ve milyonlarca insan uluslararası kuruluşların yardımlarına bağlı olarak yaşama tutuyorlar." dedi.

10 Kasım 2017 Cuma 14:39
UNICEF Yemen Temsilcisi Relano: Yemen'de dünyanın en büyük insani krizi yaşanıyor






CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Yemen Temsilcisi Meritxell Relano, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı ablukanın kaldırılmaması durumunda, ülkedeki akaryakıtın ay sonuna kadar, aşıların de bir ay içerisinde biteceği uyarısında bulundu.

Yemen'de çatışma: 17 Husi militanı öldüBM'den Yemen açıklaması'Yemen ablukası kaldırılmazsa dünyanın en büyük kıtlığı yaşanacak''Yemen'e yönelik hava saldırıları yoğunlaşacak'BMGK, Yemen'deki insani durumu görüşmek üzere toplanacakICRC'den Yemen'de 'sınırları açın' çağrısıYemen'deki kolera salgınından 2 bin 194 kişi öldü

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısına telefonla bağlanan Relano, "Yemen'de dünyanın en büyük insani krizi yaşanıyor ve milyonlarca insan uluslararası kuruluşların yardımlarına bağlı olarak yaşama tutuyorlar." dedi.

Relano, Yemen'de havaalanları, limanlar ve kara sınırlarının kapatılmasının ülkedeki insani krizi daha da derinleştirdiğini, milyonlarca çocuğa temel insani yardım malzemelerinin ulaştırılamadığını ifade etti.

Sınırları açın çağrısı

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı abluka kaldırılmaması durumunda ülkedeki akaryakıtın ay sonuna kadar biteceğini aktaran Relano, aşı maddelerinin de bir ay içerisinde biteceği uyarısında bulundu.

Relano, Yemen'in akaryakıtta tamamen dışa bağımlı olduğunu, akaryakıtın ülkeye sadece deniz yoluyla girdiğini ve son dönemdeki abluka nedeniyle akaryakıt fiyatlarının yüzde 60 arttığına dikkat çekti.

Sağlıktan, su dağıtımına kadar ülkede birçok sektörün akaryakıta ihtiyaç duyduğunun altını çizen Relano, acilen sınırların açılması gerektiğinin altını çizdi.

Çocuk felci uyarısı

Ablukanın sivillere yönelik etkisine ilişkin bir soru üzerine Relano, Yemen'de yarısı çocuk olmak üzere 7 milyon kişinin kıtlık sınırında olduğunu, 2,2 milyon çocuğun akut beslenme yetersizliği yaşadığını ve bu çocukların 385 bininin hayatta kalabilmek için tedaviye ihtiyaç duyduğu vurguladı.

Relano, Yemen'de 1 milyona yakın çocuğun, çocuk felci riski altında yaşadığını, ablukanın kalkmaması durumunda ülkedeki insani durumun daha da kötüleşeceğini kaydetti.

Muhabir: Bayram Altuğ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.