Yardım ekipleri AFAD ve AKUT döndü

Faik KAPTAN- Murat ÇAKIR/İSTANBUL,() Nepal’de meydana gelen şiddetli deprem sonrası bölgeye ilk giden kurtarma ekiplerinden olan AFAD ve AKUT bugün THY’ye ait bir uçakla saat 13.15’de Katmandu’dan İstanbul’a döndü. THY’nin...

02 Mayıs 2015 Cumartesi 15:09
Yardım ekipleri AFAD ve AKUT döndü







Faik KAPTAN- Murat ÇAKIR/İSTANBUL,() Nepal’de meydana gelen şiddetli deprem sonrası bölgeye ilk giden kurtarma ekiplerinden olan AFAD ve AKUT bugün THY’ye ait bir uçakla saat 13.15’de Katmandu’dan İstanbul’a döndü.
THY’nin tarifeli seferiyle İstanbul’a gelen ve deprem sonrası bölgeye ilk giden Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD)’ın İstanbul Arama Kurtarma Birlik Müdürü Can Avcı Atatürk Havalimanı’nda şunları söyledi:
“Geçen Pazar günü Katmandu’ya indik. Bölgede çok zor koşullar var. İnsanlar evsiz. Açlık sorunu var, hijyen sorunu var, su sorunu var. Tam bir afet bölgesi. Elimizden gelen yardımı yapmaya çalıştık. Öncelikle ekibimiz kurtarma hizmetleri vererek yardımcı olmaya çalıştı. Sonra insani yardımları bölgeye ulaştırdık. Orada Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temsilcisi olarak destek vermeye çalıştık. 36 kişi olarak gittik. Radikal hizmetleri devam ettiren bir ekibim kaldı. 26 kişi olarak döndük.
Bir seferinde canlı ihbarına gittik. Uzun bir çalışma sonrasında yığma bir inşaattan oluşan enkazdı. Yaşam alanı olmaya bina. Maalesef üç tane cenaze çıkarabildik.”

AKUT’DA DÖNDÜ

7.8 şiddetindeki depremin hemen ardından Nepal’e giden ve bir haftaya yakın bir süredir arama ve kurtarma çalışması yapan 20 gönüllüden oluşan ekibin 10 kişilik ikinci bölümü de bugün yurda döndü. 10 gönüllüden oluşan ekibin başkanı Recep Şalcı Atatürk Havalimanı’nda şunları söyledi:
“ Bina yapılarından dolayı yıkımlar çok fazla olmasa bile yıkılanların içinden canlı çıkarma şansı çok az. Bunun sebebi de tuğla yığma yapı olduğu için toz, toprak insanların hayatta kalmasına engel olmuş. Bu yüzden canlı olarak kurtarılan insan sayısı çok az. Canlı olarak, üzüntü içindeyiz ama kimseyi çıkaramadık. Cesetlerin çıkartılmasında ve teslim edilmesinde yardımcı olduk. Bazı ulaşılamayan yerlere askeri helikopterlerle gidip arama kurtarma çalışmasına katıldık. Katmandu’da şu anda büyük sıkıntı var. Bunu çözmek gerekiyor. İnsanların yardıma ihtiyaçları var. Bunun için daha çok arama kurtarma ekiplerinden ziyade insani yardım kısmı şu an daha çok önemli.”
MOBİL OPERATÖRÜ NESRİN 4 GÜN NÖBETTE KALDI
Katmandu’da yaşanan deprem sırasında orada bir mobil operatör firmasında görevli olan Nesrin Serim deprem anında evinde olduğunu ancak binaları sağlam olduğu için şanslı olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Bir buçuk yıldır Katmandu’da bir Mobil Operatör de teknik bölüm operatörüyüm. Deprem anında eşim ve ben evdeydik. Kızımız da okuldaydı. Çok şiddetliydi. İstanbul’da Gölcük depremini de yaşamıştık. Ondan çok daha şiddetliydi. Çok korktuk. Ama şanslıydık. Çünkü yaşadığımız bina sağlamdı. Sonrasında kızımın okulu Amerika Okulunun bahçesinde kurulan çadırda kaldık. Ben operatörde çalıştığım için 4 gece devamlı nöbetteydim. Beşinci gün evimize geçtik. Yaşam şartları çok kötü. Kentin kuzeyi özellikle çok kötü. Biz birkaç gün ara verdik, tekrar döneceğiz. AFAD’ı orada yakından tanıdım. Çalışmaları gördüm. Çok gururlandım.”
 (FOTOĞRAF)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.