Elda ELA


4+4+4 sisteminin kabul edilmesinden sonra başlayan tartışmaların arkasında yatan asıl sebeplerin anlaşılması gerekiyor. Eğitimcilerin her zaman kabul ettiği gibi 0-7 yaş, çocukların hafızalarının ve anlama kabiliyetlerinin en iyi olduğu dönem ise eğer niçin erken eğitime bu kadar tepki veriliyor anlamıyorum. 3 yaşında yabancı dil eğitimi alabilen çocuk niçin 5 yaşında pratiğe dayanan ilköğretim eğitimi alamasın?


Bu yaklaşım hemen neden dini alet ederek anlatılmaya çalışılıyor ve insanlar "hoca mı yetiştirecekler" naraları atıyor, çok tuhaf! Hangimiz sistemin içeriğini tam anlamıyla okuyup öyle yorum yapıyoruz? Kaçımız kulaktan dolma bilgiler dışında merak edip inceledik kabul edilen eğitim modelini?


Deniliyor ki 9 yaşındaki çocuk, eğitimine nasıl karar verecek? Daha önceki dönemlerde de 11 yaşındaki çocuk mu karar veriyordu eğitimine nasıl devam edeceğine? Eskiden ebeveynleri yönlendiriyordu, şimdi en azından ilk dört yıllık ilkokul sürecinde, öğrenci için bilgi vermekten çok okuma, yazma, kavrama ve oyuna dayalı bir sistem olacak. Öğrencinin yeteneklerini keşfetmesi sağlanacak. Ortaokula geçerken yeteneklerine göre okul belirlenecek.  Ortaokula geçişte sertifika verilecek. Sertifika diploma yerine geçmeyecek.


Öğrenci ortaokula geçtiğinde önüne 3 seçenek çıkacak: Genel ortaokul, mesleki / teknik ortaokul ve imam hatip ortaokulu. Bütün ortaokullarda eğitim esnek olacak ve ilk yıl yabancı dil hazırlık okutulacak.

Eski sistemde ortaokulda seçim hakkı yoktu ve yabancı dil hazırlık sınıfları yaygın değildi. Hazırlık sınıfı özel okullarda vardı.

İkinci 4 olan ortaokul bittikten sonra öğrenciye yine diploma yerine hangi alanda eğitimini bitirdi ise sertifika verilecek. Öğrencinin lisede karşısına 4 farklı lise seçeneği çıkacak. Ancak öğrenci ortaokuldaki devamı olan liseyi değil de diğer okulları tercih edebilecek.


Diploma  12 yılın sonunda verilecek ve tek diploma olacak. Öte yandan öğrencinin 4 yıl veya 8 yıl okumasının bir anlamı olmayacak ve öğrenci okulu yarıda bıraktığı takdirde eğitimsiz sayılacak. Ancak ortaokulu tamamlayanlara ilköğretim sertifikası verilecek.


Yeni eğitim sistemiyle birlikte isteğe göre okullarda İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin yanı sıra Kürtçe eğitim de verilebilecek.


Günlerdir ,Kuran mı okutulacak herkese, feryatları çok iç gıcıklayıcı doğrusu. Nasıl ki kişiler daha 3 yaşındaki çocuğuna İngilizce, Almanca dillerini öğretmek için özel dersler aldırıyor, isteyen kişilerin de çocuğuna dinini öğrenmesi için yol göstermesi gayet normal bir yaklaşım. İnsanlar yabancı dili, yabancı kültürü öğretmek isterken normal de, yaşadığı dini, dininin gerektirdiklerini öğreneceği zaman mı tuhaf geliyor?


Bu yıla kadar verilen din bilgisi dersleri zorunlu olsa da istemeyen öğrenci muaf tutuluyordu. Yeni sistemde artık seçmeli ders olarak verilecek din bilgisi eğitimi dersleri. Yani yine eskisi gibi istemeyen veliler çocuklarına bu dersi aldırmayabilecek. Ayrıca seçmeli ders sadece Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamberin hayatı olmayacak, isteğe göre Hristiyanlık, Musevilik, Alevilik ve Süryanilik gibi din ve mezheplerde de eğitim verilebilecek.


İdeolojik düşünmeye devam edip at gözüyle bakarak çözüm elde edilemez. Çözüm okuyup, araştırarak mantıklı düşünmekten geçer. İlkler her zaman sancılı dönemlere gebe olsa da doğru ise eğer gelecek günler başarılarla dolu olacaktır muhakkak. Her geçen gün körelen toplumdan, okuyup araştıran toplum olacağımız günleri görmek umuduyla...


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.