19. ANFAŞ Food Product Gıda İhtisas Fuarı açıldı

15 Şubat 2012 Çarşamba 14:37
19. ANFAŞ Food Product Gıda İhtisas Fuarı açıldı






ANTALYA (CİHAN)- Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı gıda fuarı özelliğini taşıyan 19. ANFAŞ Food Product Gıda İhtisas Fuarı, Antalya Expo Center'da açıldı. Yaklaşık 400 firmanın katıldığı fuarı, 45 bin profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor.
Fuarın açılışında konuşan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, 20 bin metrekarelik alanda gerçekleştirdikleri Food Product'ın, 18 yılda Türkiye'nin en kapsamlı gıda ihtisas fuarı haline geldiğini söyledi. Fuara yurt dışından çok sayıda ülkeden de katılım olacağını kaydeden Çalık, Nahçıvan'dan 16, İran'dan da 26 firmanın fuarda stant açtığını aktardı. Fuarın, her geçen yıl yükselen bir grafikle Anadolu, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerindeki otel, restoran, fast-food, kafeterya, pastane zincirleri, süper marketler, gıda toptancıları, üniversiteler, okul kantinleri, resmi kurumlar, hastaneler, yurtlar, orduevleri, yemek fabrikaları ve tüm yiyecek içecek profesyonellerinin bir numaralı buluşma adresi haline geldiğine işaret eden Çalık, Migros, Özdilek ve Metro gibi zincir marketlerin de bulunduğu 5 bine yakın marketçi ziyaretçi olarak ağırlayacak. Bunun yanı sıra aralarında Sofra, BTA ve Bilintur firmalarının da bulunduğu yaklaşık 175 catering firması ile yüzlerce restoran da Anfaş Food Product fuarına ziyaret gerçekleştirecek. dedi. İran, Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan gıda toptancılarının da fuarda temaslarda bulunacağını bildiren Çalık, Romanya Yiyecek Endüstrisi Federasyonu'nun ise fuarı ilk kez ziyaret edeceğini bildirdi.

TÜRKİYE'NİN EN AVANTAJLI SEKTÖRÜ GIDA
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Güray Parlak da, gıda sektörünün dünyanın en önemli sektörlerinden biri olduğuna vurgu yaparak, dünya devleri ile rekabet etmenin güçlüğüne dikkat çekti. Sektörün bir tarafta vergilerle, kayıt dışı rekabetle, pazarda satılan kontrolsüz ürünlerle ve dış rekabetle mücadele ettiğinin altını çizen Parlak, diğer tarafta KOBİ kapsamındaki üreticilerin market raflarında yer bulabilmek için mücadele verdiklerini söyledi. Türkiye'de 1990'lı yıllardan bu yana tarımda ve gıda sektöründe politika üretmekte geç kalındığını ileri süren Parlak, şöyle konuştu: Halkın tüketim harcamalarının yüzde 30'a yakını gıda iken et, süt gibi temel ürünlerin tüketimi dünya standartlarının altında olduğu halde üretim gerekli biçimde planlanıp desteklenmemiştir. Tarımda ve gıdada izlenebilirlik, hijyen ve standart denetiminde ciddi sorunlar bulunmaktadır. Bu da sektörde düşük kalite ve fiyatla rekabete izin vermek, insan sağlığını ihmal etmek demektir. Bu önemli sorunlara rağmen Türkiye'nin en fazla avantajlı sektörünün gıda sanayi olduğunu dile getiren Parlak, Türkiye, tarım zenginliği, mutfak kültürü, coğrafyası ile gıda sektöründe büyük bir potansiyele sahiptir. Sektörde doğru politikalar üretildiği takdirde tarımdaki potansiyelimizin açığa çıkacağına inanıyorum. diye konuştu.
Türkiye'nin her alanda olduğu gibi gıdada da başarıyı yakaladığını vurgulayan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, Türkiye'nin 23 milyar dolarlık tarım hacmini 65 milyar dolara çıkardığını, 2023 projeksiyonunun ise 150 milyar dolar olduğunu kaydetti. Üreticilere de seslenen Vali Altıparmak, şunları kaydetti: Kendi sofranıza koymayacağınız ürünü başkalarına da göndermeyin. Amacımız güvenli gıdayı sofraya ulaştırmak olmalı. dedi. Altıparmak, Türkiye'nin güvenli ve kaliteli gıda ile ön plana çıkması halinde ihracatının da artacağını vurguladı.

FUARLARA DESTEKLER ARTTIRILDI
Ekonomi Bakanlığı Fuar İzinleri ve Destekleri Daire Başkanı Ahmet Şevket Yurt ise yaptığı konuşmada, Türkiye'de gerçekleştirilen 136 milyar dolarlık ihracatın 14,5 milyar dolarını tarım ürünlerinin oluşturduğunu söyledi. Yurt, Bakanlık olarak geçen sene uluslararası fuarlara destek verdiklerini bakanlığın onayı ile 227 tane uluslararası fuara katıldıklarını ifade etti. Bu yıl 280 tane fuarı prestijli fuar kategorisine aldıklarını ve bu fuarlara verecekleri destekleri artıracaklarını kaydeden Yurt, Prestijli fuarlara desteğimizi 50 bin dolara yükselttik. dedi.
Türkiye'nin en büyük sorununun cari açık olduğuna dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise, Antalya'nın tarım ve turizm ile bu açığın kapanmasında önemli rol oynadığını ifade etti. Akaydın, ham ürün yerine işlenmiş ürün ihraç etmenin de ihracat gelirlerini ciddi oranda artıracağına işaret etti.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.