AİHM; Sokağa çıkma yasağı hukuka uygun

Terörle mücadele sırasında çok sayıda ilçede uygulanan sokağa çıkma yasağı konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan şikayet yersiz bulundu.

12 Ocak 2016 Salı 22:43
AİHM; Sokağa çıkma yasağı hukuka uygun






AİHM; Sokağa çıkma yasağı hukuka uygun

Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne sokağa çıkma yasağı konusunda yapılan şikayet yersiz bulundu.   Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sokağa çıkma yasağının kaldırılması yönünde yapılan başvuruyu reddetti.

DAVAYI KİM AÇMIŞTI?

Diyarbakır Barosu avukatlarından Muhammed Neşet Girasun ile Batman Barosu'ndan avukat Erkan Şenses, Cizre'de yaşayan Ömer Elçi adına, ilçedeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durdurulması için doğrudan başvuru yaptı. Ankara Barosu avukatlarından Oya Aydın da Sur ve Cizre'de yaşayan 6 kişi adına AİHM'e ayrı başvuruda bulundu.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE DE BAŞVURU YAPILMIŞTI

Cizre'de yaşayan İrfan Uysal, Evin Çağlı, Osman Kültür, Maşallah Özdemir, Halise Kulja, Nevroz Yılmaz, Abdulkerim Pusat ve Sedat Aydın, Şırnak Valiliği ve Sur Kaymakamlığınca uygulanan sokağa çıkma yasağına karşı Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.
Yüksek Mahkeme, başvurucuların sağlık hizmetlerine ve temel ihtiyaçlarına ilişkin taleplerinin karşılanmadığına dair derhal tedbir kararı verilmesini gerektirecek bir durum bulunmadığı sonucuna vararak, başvuruları reddetmişti.

ADALET BAKANLIĞI BİLGİ GÖNDERMİŞTİ

AİHM tarafından Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gönderilen yazıda, Türkiye'ye 8 Ocak gününe (bugün) kadar süre verildi. Mahkeme, başvurucunun yasal temsilcilerine de 21 Ocak tarihine kadar esas başvuruyu yapmaları için çağrıda bulundu.
Adalet Bakanlığı, AİHM'in yazısı üzerine, Türkiye'den istenen bilgilerle ilgili hazırlığını tamamladı.





Son Güncelleme: 12.01.2016 22:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.