Alman Eyalet Temsilcileri Meclisi, NPD'nin kapatılması için başvuru yapacak

14 Aralık 2012 Cuma 15:50
Alman Eyalet Temsilcileri Meclisi, NPD'nin kapatılması için başvuru yapacak






BERLİN (CİHAN)- Alman Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat), ırkçı NPD partisinin kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulmayı kararlaştırdı. Oylamada 15 eyalet `evet´ derken, Hessen eyaleti çekimser kaldı. Bundesrat´ın kararından sonra gözler Federal Hükümet ve Federal Meclisi´ne çevrildi. Ancak Anayasa Mahkemesi´nde davanın başlaması için eyaletlerin tek başına başvurması yeterli.

Neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi ortaya çıkmasından sonra yeniden gündeme gelen NPD´nin kapatılmasına ilişkin önemli bir adım atıldı. Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) ırkçı partinin kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulmayı kararlaştırdı. Eyalet yöneticileri, eyaletlerin içişleri bakanlarının rapor ve çalışmalara dayanarak önerdiği kapatma girişimini desteklediğini açıklamıştı.

Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi´nde yapılan oylamada NPD´nin kapatılması için başvuruda bulunulmasına15 eyalet `evet´ derken sadece Hessen çekimser oy kullandı. Hessen Eyaleti Adalet Bakanı Jörg-Uwe Hahn, bu davanın başarısızlıkla sonuçlanma tehlikesinin çok yüksek olduğunu söyledi. Kapatma davasının hukuki ve siyasi riskler taşıdığını vurgulayan Hahn, özellikle girişimin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nde başarısızlıkla sonuçlanma ihtimallinin çok büyük olduğuna dikkat çekti.

Thüringen Başbakanı Christine Lieberknecht ise NPD´nin anayasaya aykırı olduğundan eminiz. diyerek, bu partinin NSU´nun cinayetleri işlemesinde fikir babalığını yaptığını vurguladı. Lieberknecht, NPD´nin bir parti olarak kabul edilemeyeceğini ve vergi paralarından yararlanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, kapatma başvurusunun başarısızlıkla sonuçlanma ihtimalini göz ardı edilmediğini belirterek, toplanan belgelere göre NPD´nin Almanya´nın demokratik düzenini yıkmak istediğini kanıtlamak mümkün olduğunu söyledi. Wowereit ayrıca Federal Meclis ve Federal Hükümetin de kapatma girişiminde bulunmaya ve başvuru yapmaya çağrıda bulundu.

Federal Meclis ve Federal Hükümetin başvuruda bulunmaması konusu henüz netlik kazanmadı. Başbakan Angela Merkel ve Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, bu konuda tereddütlerini dile getirmiş, temkinli davranmıştı.

NPD´nin yasaklanmasına ilişkin daha önce tereddütlerini dile getirmişlerdi. Böyle bir girişimin Anayasa Mahkemesi´nden dönmesinde çekindiklerini ifade etmişlerdi. Merkel, önümüzdeki yılın Mart ayına kadar bu konuyu değerlendireceklerini söylemişti.

Bilindiği gibi, NPD´yi kapatma girişimi 2003 yılında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Federal Anayasa Mahkemesi, NPD´nin karar mekanizmasında muhbirlerin olmasını sebep göstererek kapatma başvurusunu geri çevirmişti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.