Alman Meclisi, sünneti serbest bırakan yasayı büyük çoğunlukla onayladı

12 Aralık 2012 Çarşamba 17:46
Alman Meclisi, sünneti serbest bırakan yasayı büyük çoğunlukla onayladı






BERLİN (CİHAN)- Almanya'nın gündemini uzun zamandır meşgul eden sünnet tartışması Federal Meclis'in sünneti serbest bırak yasayı kabul etmesiyle yasal çözüme kavuştu. 580 milletvekilinin oy kullandığı oylamada 434 milletvekili sünneti serbest bırakan yasaya Evet derken 100 milletvekili Hayır oyu kullandı. 46 milletvekili ise çekimser kaldı.

Kabul edilen yasaya göre tıbbın gereklerine göre yapılan ve anne- babanın olası risklere karşı bilgilendirilip onayının alındığı sünnet serbest oldu. Aile Hukuku (Kindschaftsrecht) bünyesinde yapılacak iki maddelik değişiklikle yasağın önüne geçilmiş oldu. Yasada doğrudan belirtilmeden Almanya'da sayılarının beş kişi olduğu belirtilen hahamların da sünneti gerçekleştirmesinin önü açılıyor. Çocuğun doğumundan itibaren ilk altı ay içerisinde dini cemaat tarafından belirlenen doktor olmayan fakat gerekli eğitimi almış kişi tarafından da sünnet gerçekleştirilebilir. ifadesi, dini cemaat tarafından tayin edilen uzman kişilerin de sünnet yapabileceğini vurguluyor. Yasa ayrıca sünneti sadece dini nedenlerle kısıtlamayarak sağlık nedeniyle sünnet olmak zorunda olanları da kapsıyor. Yasada dini gerekçelerle sünnet vurgusu yapılmadı. Doktorların gerekli bilgilendirmesinden sonra sünnete onay vermeleri durumunda aileler, oluşabilecek sorunlar nedeniyle insan yaralama şikayetinde bulunamayacak. Ailenin tazminat talep etme hakkı olmayacak. Buna karşılık doktorlar çocukta oluşacak acının en aza indirilesi için gerekli tedbirleri alacak.

Köln İdari Mahkemesi'nin sünneti yaralama suçu olarak değerlendirmesine Müslüman ve Yahudi toplumunun tepki göstermesi üzerine hükümet harekete geçmiş ve yasa çalışması başlatmıştı. Federal Başbakan Angela Merkel'de 2013'ten önce yasal düzenlemenin Meclis'ten geçeceğini ifade etmişti. Sünneti serbest bırakan yasanın oylamasında CDU/CSU ve FDP parti grubu olarak desteklerken SPD ve Yeşiller'den birçok milletvekilinin karşı çıkması dikkat çekti. Başta Yeşiller Milletvekili Memet Kılıç olmak üzere SPD'li, Yeşiller ve Sol Partili 66 milletvekili sünnetin 14 yaşından önce yasak olması için alternatif yasa tasarısı teklifi verdi. Fakat bu yasa tasarısı teklifi 462 oyla reddedildi.

Dünyada sünneti yasaklayan tek ülke Almanya olamaz. diyerek hükümet adına yasayı hazırlayan Federal Adalet Bakanı Sabine Leuthheusser- Schnarrenberger yasanın hem dini özgürlükleri, hem anne-babanın çocuğunu üzerindeki hakkını ve aynı zamanda çocuğun yaşam standartlarını ölçülü olarak dikkate aldığını ifade etmişti. Yasanın oylanmasından önce Hür Demokrat Parti grubu adına söz alan Stephan Thomae, yasanın tıbbi ve çocuk hakkı standartlarını en üst seviyede gördüğünü söyledi. Geçtiğimiz günlerde birçok Müslüman ve Yahudi toplumu temsilcileriyle görüştüğünü ifade eden SPD Meclis Grubu Başkanı Frank- Walter Steinmeier ise Müslümanlar ve Yahudi toplumunda sünnet tartışmaları nedeniyle bir tedirginlik gördüm. Müslüman ve Yahudiler inançlarını özgürce yaşamalılar. Sünnet dini bir kimlik göstergesidir. Çocuğun yaşam standardı aynı zamanda çocuğun topluma aitliğini de ortaya koyar. Bu nedenle de sünnette çocuğun yaşam standardının bir parçasıdır. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.