Alman şirketleri, Çin'den ithal edecekleri gıdaları kendileri kontrol edecek

16 Ekim 2012 Salı 20:46
Alman şirketleri, Çin'den ithal edecekleri gıdaları kendileri kontrol edecek






MÜNİH (CİHAN)- Dünyaya her sektörde ürün ihraç eden Çin'in gıda sektöründe de önemli atılımlar yaptığı bildirildi. Fakat ürünlerde zararlı madde şikayetleri, Alman şirketlerini bu gıdaları ithal etmeden önce kontrol etmeye sev ketti.

Geçtiğimiz günlerde binlerce öğrencinin, Çin'den gelen çilekleri yedikleri için ishal salgınına yakalanmış olabileceğinin açıklanması tüm dikkatleri Çin'den ithal edilen gıdalara çevirdi. Konuyu bu haftaki sayfalarına taşıyan Spiegel Dergisi, Çin'in Almanya'nın en büyük gıda tedarikçisi konumuna yükseldiğini, fakat bu ürünlerin çoğunun zararlı madde yada bulaşıcı hastalık taşıdığını ileri sürdü. Makalede sadece ürünlerini kendisi kontrol eden firmaların kaliteli ürünler alabildiği savunuldu.

Çin'in imajının kötü olduğunu bilen ithalatçı firmaların ürünlerini satabilmek için gıdaların geldiği ülkeyi paket ve ambalajlara bilinçli olarak yazmadıkları belirtildi. Çin'in 2005 yılından 2010 yılına kadar sattığı gıda ürünlerinin değerinin iki kat artarak 41 milyar dolara ulaştığı ve Almanya'nın Çin'den ithal ettiği ürünlerin değerinin 1,4 milyar ile tüm ithal gıdaların yüzde 2'sini oluşturduğu, fakat oranın hızla büyüdüğü kaydedildi.

Çin'in özellikle ürünlerini ucuza ve büyük miktarlarda satmasının Alman şirketlerinin iştahını kabarttığı ifade ediliyor. Çinli üreticilerin de zararlı maddelerin farkında olduğu ve bu nedenle ektikleri sebze ve meyvelerin bir kısmını ayrı olarak sağlıklı olacak şekilde kendileri için ürettikleri, satacaklarını ise daha farklı ürettikleri iddia edildi. Çin'in 2009 yılından beri sağlıklı üretim için yasalar çıkaradursun, merkezi Brüksel'de bulunan gıda maddeleri hızlı uyarı sistemi, en çok zararlı gıdanın Çin'den geldiğini tespit etti. Bu yıl Çin menteşeli gıdalar hakkında 262 uyarı yapıldı. Uzmanlar ise, Çin'den gıda ithal edecek firmaların kalite şartlarını partnerlerine bildirmeleri durumunda kaliteli ürünleri ithal edebildiklerini belirtip, en ucuz ürünü kontrol etmeden getiren firmaların ise bu durumda kendilerinin hatalı olduğu söylüyorlar. Deniz yoluyla Hamburg Limanı'na ulaşan gıda maddelerinin evraklarının Gümrük ve Veterinerlik Dairesi'ne gösterildiği ve bu dairenin şüphe duyması üzerine bazı konteynırları kontrol ettiği, aksi halde bu ürünlerin denetiminin yerel gıda kontrolcülerinin inisiyatifine bırakıldığı bildirildi.

Binlerce öğrencinin ishal olduğu vakaya sebep olduğu iddia edilen çileklerin de geldiği yer tespit edildi: Çin'in Şandong kasabasında üretilen, hasat edilen ve derin dondurucuya konan çilekler, Foodstuff şirketi tarafından Hamburg Limanı'na ulaştırılmış. Hamburg'da ise aracı firma Elbfrost, 44 ton çileği satın almış ve TIR'lar ile Sachsen Eyaleti'nin Mehltheuer kasabasına götürmüş. Bu kasabada ise çilekleri Fransız Catering şirketi Sodexo alıp okullara dağıtmış. Şimdi devlet memurları, çileklerin nerede salgın hastalığa bulaştığını araştırıyor. Bu tehlikenin farkına varan büyük şirketlerin, imaj kaybını önlemek için Çin'den ürün getirmeden önce kontrol yapılmasını amaçladıkları ve bunun için ortak bir firma kurmayı amaçladıkları kaydedildi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.