Andersen´in hiç bilinmeyen bir masalı bulundu

13 Aralık 2012 Perşembe 15:50
Andersen´in hiç bilinmeyen bir masalı bulundu






KOPENHAG (CİHAN)- Kibritçi Kız, Çirkin Ördek Yavrusu ve Küçük Denizkızı gibi dünyaca ünlü masalların Danimarkalı yazarı Hans Christian Andersen´in bugüne kadar hiç ortaya çıkmamış el yazması bir masalı bulundu. Danimarkalı bir tarihçi tarafından eski bir arşivde bulunan masalın adının Mum olduğu ve bir mumun hayat hikayesinin anlatıldığı açıklandı.

Andersen Müzesi Müdürü Ejnar Stig Askgaard, Bugüne kadar birçok defa Andersen´e ait bir masal bulduğunu iddia eden araştırmacı oldu. Hepsini tek tek ziyaret edip inceledim. Maalesef hiçbiri Andersen´e ait değildi. Ancak bu sefer durum farklı. dedi.

Söz konusu buluşu; dünya edebiyatı adına son derece sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren Askgaard, Bu çok önemli bir bulgu. Bu masalın, Andersen'in yazdığı ilk masal olduğu tahmin ediliyor. Çünkü Andersen'in yazarlığa başlamadan önce gençliğinde masal alanına merakı olduğu biliniyordu. dedi.

Danimarka Kraliyet Kütüphenesi yetkililerinden Bruno Svindborg ve Güney Danimarka Üniversitesi profesörlerinden Johan de Mylius de bulunan eserin Andersen´e ait olduğunu doğruladı.

Söz konusu masalın Andersen tarafından gençlik yıllarında kaleme alındığını belirten uzmanlar, Andersen´in masal merakının yazarlık hayatının ilk yıllarında kaleme aldığı, İki Barones, Doğaçlamacı gibi roman çalışmalarından çok daha önce başladığını vurguluyor.

BİR KADINA İTHAF EDİLMİŞ

Yaklaşık 190 yıllık olduğu tahmin edilen Mum isimli masal, Danimarkalı bir papazın Madam Bunkeflod adındaki dul eşine ithaf edilmiş. İlk sayfasında Hayranı H.C Andersen'den Madam Bunkeflod'a diye kısa bir not bulunan masalın Andersen ile Bunkeflod arasında bir aşk ilişkisi olduğuna dair iddiaları güçlendirdiği belirtiliyor.

Andersen ile ilgili yaptıkları çalışmalarla tanınan araştırmacılar; Bunkeflod´un Andersen´in çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadığı evin karşısında yaşadığını ve zaman zaman Andersen´i ziyaret ederek kendisinden ödünç kitap aldığını söyledi.

Dünyanın en ünlü masal yazarlarından biri olarak bilinen Danimarkalı Hans Christian Andersen 2 Nisan 1805 ile 4 Ağustos 1875 tarihleri arasında Danimarka´da yaşadı ve yazdığı birbirinden ünlü masallarla dünya edebiyatında saygın bir yer edindi. Hayatının bir bölümünü dünyanın farklı ülkelerini gezerek geçiren Andersen 1841 yılında İstanbul´u da ziyaret etmişti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.