ANKA-S için geri sayım başladı

Türkiye insansız hava aracı üretiminde dünya devleriyle yarışacak yeni nesil üretim projesini hayata geçiriyor. İşte detaylar

30 Nisan 2014 Çarşamba 01:01
ANKA-S için geri sayım başladı






ANKA-S için geri sayım başladı

ANKA-S Modeli insansız hava aracı üretiminde Türkiye'ye sınıf atlatıyor. ANKA-S özellikleriyle rakipleriyle kıyasıya rekabet edebilecek Türkiye insansız hava aracı üretiminde milli potansiyelini 2. nesil silahlı ve daha uzun menzilli araçlara yoğunlaştırıyor. Yeni ANKA-S'ler uydular üzerinden kontrol yeteneğine sahip olacak. ANKA-S Modeli İHA'ların menzil sorunu olmayacak. Uygun hava koşulu beklemeksizin göreve çıkabilecek güçte motoruyla ANKA-S kendi uydularımız üzerinden yönetilebilecek.

Türkiye’nin, ikinci nesil milli insansız hava aracı ANKA-S için düğmeye basıldı. Uydu üzerinden kontrol edilecek yeni ANKA mesafeye bağlı kalmaksızın" gözetleme yapabilecek. Türkiye Milli İnsansız Hava Aracı (İHA) ANKA'nın ikinci nesil uçağı için harekete geçti. ANKA-S adı verilen yeni İHA'nın en önemli özelliği, yer istasyonundan değil doğrudan uydu üzerinden kontrol edilmesi olacak. Böylece Türkiye "mesafeye bağlı kalmaksızın" gözetleme ve istihbarat faaliyeti yapabilecek.

VERİLER, GÖRÜNTÜLER DOĞRUDAN BİRLİĞE

Kamera ve motor sistemleri de geliştirilecek olan yeni ANKA, istenmesi durumunda yerdeki Mehmetçiğin telsiz ve bilgisayarına doğrudan bilgi aktaracak. Böylece operasyonlar sırasında kör nokta kalmayacak. Bunun yanı sıra ANKA-S'in kamerası da yenilenecek. Yeni kamera çok daha yüksekten çok daha net görüntü elde edebilecek görüntüler doğrudan askeri birliğe gönderilebilecek. Böylece operasyonlar daha güvenli hale gelecek.

UÇUŞ KAPASİTESİ  İKİ KAT ARTACAK

Mevcut ANKA, sadece 200 km'lik bir çap içerisinde hareket ediyor ve yer istasyonundan kontrol ediliyor. 2018 yılında tamamlanması öngörülen yeni İHA projesi, Türk Hava Kuvvetleri'nin izleme, gözlem ve istihbarat kapasitesini ikiye katlayacak. Hali hazırda yakıt ikmali için fırlatıldığı istasyona geri dönmesi gereken ANKA'nın yeni modelinde ise bu zorunluluk ortadan kalkacak. ANKA-S sivil hava limanları da dahil herhangi bir alana inerek yakıt ikmali yapabilecek.

SİVİL HAVA SAHASINDA DA UÇACAK

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, yeni insansız hava aracının, daha uzun süre havada kalabileceğini yüksek irtifada uçacağını, üzerinde, hem sensörleri hem de silah sistemlerini taşıyabileceğini söyledi. Dörtkaşlı, “Yeni aracın sivil hava sahasında görev yapması için çalışma var. Sivil hava sahasında emniyetli uçabilecek sertifikasyon istemlerini karşılayabilecek. Proje uygunlaşıyor. ANKA’yı tasarlarken edinmiş olduğumuz tecrübe ve sıkıntıların giderilmesi adına yapılan çalışmalar insansız hava araçlarında daha iddialı olmamızı ve süreleri daha kısa tutarak üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu bizi daha da cesaretlendiriyor” diye konuştu.

SİLAH DA YÜKLENEBİLECEK

Yeni ANKA modellenirken, ele alınan örnek ise ABD tarafından anakaradan kontrol edilirken, Afganistan'da bile görev yapabilen Reaper türü İHA'lardan alındı. ANKA-S ilk etapta silahsız olarak üretilecek. Ancak ANKA'nın 3. modelinde silah sistemlerinin uçağa eklenebileceği vurgulanıyor.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.