Ankara katliamı için protesto ve iş bırakma eylemleri başladı

Cumartesi günü Ankara'da gerçekleşen patlamayı protesto etmek için bir çok sendika ve hastane çalışanı basın açıklamasında bulundu. Bugün ve yarın çalışmama kararı alındı.

12 Ekim 2015 Pazartesi 12:38
Ankara katliamı için protesto ve iş bırakma eylemleri başladı






Ankara katliamı için protesto ve iş bırakma eylemleri başladı

Cumartesi günü Ankara'da gerçekleşen patlamayı protesto etmek için bir çok sendika ve hastane çalışanı basın açıklamasında bulundu. Bugün ve yarın çalışmama kararı alındı.

Ankara, katliam, sağlık çalışanları, baro birlikleri, türkiye, protesto, halk ayakta

Valilik binası önünde toplanan kalabalık, ikinci patlamanın meydana geldiği saat olan 10.07'de ölenler için saygı duruşunda bulundu. Büyük bölümü siyah kıyafet giyen KESK üyeleri, siyah pankart açtı. KESK Dönem Sözcüsü Zuhal Engiz, "Ülkemizde ölüm haberlerinin sıradanlaştırılmaya çalışıldığı bir süreçte asker, polis veya sivil hiçbir yurttaşımızın ölümüne tahammülümüz kalmadığı için, 'barış' demek için Ankara'daydık. Daha fazla söze gerek yok. Bir sözümüz de barış, kardeşlik, eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam taleplerimizden korkanlara. Korkmaya devam edin. Çünkü bundan sonra daha fazla birbirimize kenetleneceğiz, taleplerimizin mücadelesini daha da yükselteceğiz" dedi. Kalabalık, basın açıklamasının ardından dağıldı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN ANMA VE PROTESTO

ANKARA'da Barış mitingi öncesi meydana gelen ve 97 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı nedenile Hükümet'in 3 günlük yas ilan etmesinin ardından KESK, DİSK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği'nin bu süreler için aldığı grev kararı İzmir'de uygulandı İzmir'de toplu ulaşımda çalışan otobüsler saat 06.00 ile 08.00 arası çalışmadı. Kamu işyerleri, belediyeler ve hastanelerde de sendika üyeleri çalışanların bir kısmı iş bıraktı. 

Ege Üniversitesi Hastanesi önüne "Bu işyerinde Grev Var" pankartı asan KESK üyesi 100-150 kişilik sağlık hastane personeli sağlık çalışanı bombalı saldırıyı alkışlarla protesto etti. Üzerinde "Katilleri Tanıyoruz. Ankara 10 Ekim 2015" yazılı pankartı önünde toplanan sağlık çalışanları Hastane giriş kapısı yanında , "Hükümet İstifa", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Yaşatmak için yaşamı durduruyoruz. Yaşam hakkımız için yaşamı durduruyoruz" sloganı attılar. Daha sonra Ankara'da yaşamanı yitirenler anıldı. Sağlık çalışınları yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Ege Üniversitesi Hastanesi Hastanesi'nde sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksama olmadı.

İZMİT'TE, BOMBALI SALDIRIYI PROTESTO ETTİLER

İZMİT'te biraya gelen KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyesi 50 kişi, geçen cumartesi günü Ankara'da meydana gelen, 97 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı terör saldırısını oturma eylemi yaparak protesto etti.

Sabri Yalım Parkı'nda bir araya gelen gruptakiler 'Baskılar bizi durduramaz', 'Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganları attı. Burada yaptığı konuşmada herkesin yüreğinin yandığını söyleyen DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, "Ankara'ya barış türküleri söylemek için giden yoldaşlarımız alçakların düzenlediği tezgah sonucu yaşamlarını yitirdiler. Bu ülkede insanları savaş oyunlarıyla ortadoğuda çile çeken halkların haline dönüştürmek istiyorlar. İnsanları baskı içine sokarak 1 Kasım da bize yetki verin diyerek baskı yapıyorlar" dedi. Konuşmanın ardından oturma eylemi yapan grup daha sonra sessizce dağıldı.

ANKARA'DA ÖLENLER ÇANAKKALE'DE PATLAMA SAATİNDE ANILDI

TÜRK Tabipler Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri sendikaları (SES) Çanakkale şubeleri üyeleri, Ankara Tren Garı Kavşağı'ndaki bombalı terör saldırısında yaşamını yitiren 97 kişiyi, patlamanın gerçekleştiği saat 10.04'te düzenlenen açıklamayla andı.

TBB ile SES sendikalarının Çanakkale şubelerine üye bir grup, Ankara Tren Garı Kavşağı'ndaki terör saldırısında yaşamını yitiren arkadaşlarını, patlamanın gerçekleştiği saat olan 10.04'te anmak için Çanakkale Devlet Hastanesi'nin bahçesinde bir araya geldi. Çanakkale Türk Tabipler Birliği Şubesi adına ilk konuşan Hülya Görgün, "İşçilerin, kamu çalışanlarının, işsizlerin, yoksulların, ezilenlerin, sömürülenlerin sesini duyurmak için yolsuzluğa, hırsızlığa ve sömürüye karşı emeğin mücadelesini yükseltmek için her türlü baskı, şiddet ve zorbalığa karşı özgürlükleri ve demokrasiyi savunmak çatışmadan, ölümden, medet umanlara, ülkeyi kan gölüne çevirenlere dur demek için yola çıkmış ve Ankara Garı önünde buluşmuştuk. Mitingi Ankara Valiliği'ne bildiri yapılmıştı. Mitingimiz barışçıl orada türkülerimiz, halaylarımız, simidimiz, çayımız, balonlarımız, rengarenk flamalarımız, coşkumuz, çocuklarımız, dedelerimiz vardı. Bir saniye içinde kana buladılar bu tabloyu. Yüzü aşkın canımız gitti. 400'e yakın canımız yaralandı. kahrolduk. Üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız ve isyandayız" dedi.

Ardından konuşma yapan TTB üyesi bir diğer kişi Güleda Erensoy, "Ankara'da patlayan bombaların sorumluları bellidir. O sorumlular diktatör hevesleri 7 Haziran seçimlerinde kursaklarında kalanlardır. O sorumlular 400 vekil hevesi duvara toslayanlardır. O sorumlular katillere silah ve mühimmat gönderenlerdir. O sorumlular koltuk sevdasına düşüp ülkeyi kana boğanlardır. Bizi korkutarak, yıldırarak, sindirerek yani terörle durdurmayı umuyorlar. Yılmayız, sinmeyiz" dedi.

Konuşmaların ardından yaşamlarını yitirenler için saygı duruşunda bulunan grup, ardından sessizce dağıldı. Bazı sağlık sektörü çalışanların dün kentte başlattıkları iş bırakma eylemini iki gün daha sürdürecekleri belirtildi. Hastanelerde başta acil servisler olmak üzere nöbetçi sağlık personelinin bulunduğu herhangi bir sıkıntının yaşanmadığı kaydedildi.

ANKARA'DAKİ TERÖR SALDIRISINA İZMİR'DEN TEK SES

İZMİR'de çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşları, Ankara'daki terör saldırısını protesto etti. Teröre karşı iş bırakma eylemi yapan protestocular, Basmane Meydanı'ndan, Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü. Binlerce kişi, terörü lanetledi. Bu arada gösteriyi düzenleyenler canlı bomba ihtimaline karşı yabancıların grupların içine alınmaması konusunda sık sık anonslar yaptı. 

Ankara'da geçen Cumartesi günü tren garı önündeki terör saldırısına, İzmir'den ortak sese yükseldi. DİSK'in çağrısıyla, kentte iki gün iş bırakma kararı alındı. Karar uyarınca da, 06.00- 08.00 saatleri arasında belediye otobüsleri iş yavaşlattı. Öğretmenler okullarına gitmedi. Hastanelerde ise, sadece acil hastalara hizmet verildi. 

BASMANE'DEN GÜNDOĞDU'YA 

Bununu yanı sıra, çeşitli siyasi parti, sendika ile sivil toplum kuruluşları, saldırıyı protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Basmane Meydanı'nda toplanana protestocular, saat 11.00'de yürümeye başladı. Montrö Meydanı, Lozan Meydanı üzerinden Gündoğdu'ya doğru yürüyen binlerce kişi, terörü lanetledi, barış isteklerini haykırdı. Protestoya çok sayıda milletvekili, belediye başkanı da destek verdi.

KENDİ GÜVENLİKLERİNİ ALDILAR

Bu arada son terör saldırısı sonrasında protestoyu düzenleyenlerin de kendi güvenlik önlemlerini aldıkları gözlendi. Polisin arama yapmadığı protestocular, sık sık yapılan anonslarla canlı bomba ihtimaline karşı, kendi grupları haricinde birisini görmeleri halinde sendikanın görevlilerine bildirmeleri konusunda uyarıldı. Gruplar, toplanma alanına geldikleri sırada yine polislerce aranmadı. Sadece çevik kuvvet ekipleri AK Parti Konak İlçe binası önünde önlem aldı. Trafik ekipleri de, araçların geçişini sağladı. Basın açıklamasının yapılacağı Gündoğdu Meydanı girişine de yine polisler bariyer koyup arama yapmayacağı açıklandı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, "Terörü protesto etmek içini toplandık. Ama son saldırı sonrasında bundan sonraki tüm gösterilerimizde sendikamızdan arkadaş, güvenliği sağlayacaklar. Ayrıca gruplardaki arkadaylar da yine şüpheli gördükleri tanımadıkları kişileri bizlere bildirecekler. Çünkü can güvenliğimiz korunmuyor" dedi.

ÇAPA'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN ANMA VE YÜRÜYÜŞ

ANKARA'daki bombalı saldırıda hayatını kaybedenler, sağlık çalışanları ve sendikalar tarafından Çapa'daki İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi önünde patlamanın olduğu saat 10.04'te anıldı.

Grup Çapa'daki İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplandı. Ellerinde "Katilleri tanıyoruz" yazılı pankart ve dövizler taşıyan kalabalık "Katillerden hesabı emekçiler soracak", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganlar attı.

Kalabalık daha sonra Millet Caddesi'ni trafiğe kapatıp Ankara'daki bombalı saldırıda hayatını kaybedenleri saat 10.04'te saygı duruşuyla andı; ardından da basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan ve saldırı nedeniyle iş bırakma eylemi yapacaklarını belirten Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, "Ey bombacılar, koltuk hırsından gözü dönmüşler. Size sesleniyoruz. Bütün vahşetinize karşı biz eşit, özgür, laik, demokratik bir ülkede; bir arada, barış içinde ve emeğimizin karşılığını alarak yaşamanın mücadelesini sürdürmeye kararlıyız. Bu yolda canını veren arkadaşlarımızı da, sizin yaptıklarınızı da unutmayacağız. 11,12, 13 Ekim günleri yasımızı tutuyoruz. Bugün ve yarın bütün Türkiye'de iş bırakıyoruz" dedi.

"HALK YARGILAYACAK"

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise, "Bugünden tezi yok bu hükümet istifa edecek. Başbakan, İçişleri Bakanı, MİT Başkanı istifa edecek. İstifa etmeleri yetmez, yargılanacaklar. O saraydan kollarında kelepçelerle çıkacaklar. Onlar ki bizim arkadaşlarımızın, yoldaşlarımızın, çocuklarımızın gülüşlerini yüzlerinde dondurdular. Ant olsun ki o diktatörü tarihe gömeceğiz. Ant olsun ki saraylarında oturdukları yerden ellerinde kelepçelerle çıkartacağız. Onları da yargılayacağız. Bu iktidarı yerle bir edeceğiz. Hem de onların yaptığı gibi gizli de yargılamayacağız. Stadyumlara dolduracağız. Açık yargılayacağız. Halk yargılayacak" diye konuştu. 

Açıklamaların ardından caddeyi trafiğe açan kalabalık bir süre hastane içinde yürüyüp olaysız şekilde dağıldı.

DİYARBAKIR BAROSU, ANKARA SALDIRISINI PROTESTO ETTİ

DİYARBAKIR Barosu ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Ankara'da düzenlenen bombalı saldırıyı adliye binası önünde cübbeli eylem yaparak protesto etti.

Ankara'da düzenlenen ve 97 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı Diyarbakır Barosu ve Mezopotamya Hukukçular Derneği'nce protesto edildi. Adliye binası önünde toplanan Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatlar saldırıda hayatını kaybedenler için 1 dakikalık cübbeli saygı duruşunda bulundu. Diyarbakır Barosu ve MHD üyelerine acil işler dışında iki gün boyunca duruşmalara çıkmama çağrısı yaptı.

Saygı duruşunun ardından açıklama yapan Baro Başkanı Tahir Elçi, barış çığlığını boğmaya yönelik bu vahşi ve alçakça saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek, "Toplumumuzun birlikte, bir arada, demokratik ve özgür bir ülkede barış içinde yaşama arzu ve iradesini hiçbir karanlık odak ve vahşi saldırı yok edemeyecektir. Bizi yönetenler ve onların emrinde olan, biz yurttaşların güvenliğinden sorumlu güvenlik görevlileri; barış gibi kutsal bir değer, ekmek ve su kadar hayati, toplumsal bir talep olan barışın savunucusu o masum insanları koruyamadılar" dedi.

Toplumun barışına, özgürlüğüne, birlikte yaşama iradesine ve kardeşliğine kasteden hiçbir katliamın faillerinin bu güne kadar adalet önüne çıkarılmadığını belirten Elçi, "Katliamların failleri, bu katliamların yaşanmasında ihmalleri olan her kim varsa adalet önüne çıkarılmalıdır" dedi.

Mezopotamya Hukukçular Derneği üyesi avukatlar da adliye binası önünde saygı duruşunda bulunup basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan MHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Avukat Meral Atasoy Ankara'da ülkenin katliamlar tarihinin en kanlısının yaşadığını ifade etti.

ANTALYA'DA 10.04'TE SAYGI DURUŞU

ANKARA'daki bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için Antalya'da, Muratpaşa Belediyesi önünde, bombanın patlatıldığı saat olan 10.04'de saygı duruşunda bulunuldu. 

Anma programına, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal, olay günü Ankara'da olan Tüm Bel Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt ve belediye çalışanları siyah giysiyle ve yakalarına siyah kurdele takarak katıldı. Başkan Uysal ve diğer katılımcılar Ankara'da, resmi açıklamaya göre 97 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın gerçekleştiği saat olan 10.04'te saygı duruşunda bulundu. Olay günü Ankara'daki eylemde olan görgü tanığı İlhan Karakurt, yaşadıklarını anlattı. "Ben tesadüfen yaşıyorum, bugün burada ölen arkadaşlarımın yerine bulunuyorum" diyen Karakurt şunları söyledi:

"İnanın yaşamakla ölmek arasında 10 saniye var. Arkadaşlarımızın ruhları şad olsun, kanları yerde kalmayacak. Er ya da geç failleri hesabını verecek. Antalya'dan 12 araç güle oynaya Ankara'ya gittik. Neden Ankara? Çünkü başkent, meclis, hükümet, Çankaya, saray Ankara'da. İşte 7 Haziran'dan sonra ülkemizi bataklığa, kan gölüne çeviren iktidar Ankara'da. 73 milyon vatandaşımız, belediye çalışanları adına savaşın, terörün son bulması, barış, kardeşlik için gittik." 

'10 SANİYE ÖNCE GÖZ GÖZE GELDİK'

O gün Ankara'nın güneşinin de bir başka olduğunu anlatan İlhan Karakurt şöyle devam etti:

"Ta ki tren garı önünde saat 10.04'te önce ses, sonra vücut parçaları, sonra arkadaşlarımızın çığlıklarını duyana kadar. 10 saniye önce selamlaştık, göz göze geldik, halay çektik. Şimdi soruyorum demokrasi, barış bu kadar mı pahalı? Bunun için bu kadar mı insanın ölmesi gerekiyor? Gerçekten alışacak mıyız bu katliama, sıradan bir olay gibi mi yaşayacağız? Unutacak mıyız? 7 Haziran'dan bu yana 694 vatandaş öldürüdü. Bunlar depremden, sel felaketinden değil, neden öldü? 7 Haziran'da iktidarlarını kaybedip, saltanatlarının sonunu görenler 694 kişinin katili."

İNSANLIĞIN DÜŞMANI

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise, çalışanları Zühre Tedik'in oğlu Korkmaz Tedik'in de patlamada hayatını kaybedenler arasında olduğunu, özel bir acı yaşadıklarını dile getirdi. Başkan Uysal, "Hesabını insan öldürmek üzerine kuran her kim, hangi kuruluş, hangi istihbarat servisi, hangi oluşum varsa bunlar insanlığın düşmanıdır" dedi.

MUĞLA VE MARMARİS'TE TERÖR KINANDI

MUĞLA kent merkezi ile Marmaris'te bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri Ankara'daki patlamada ölen arkadaşları için saygı duruşunda bulunup, terörü kınadı. 

Ankara Tren Garı Kavşağı'nda yaşanan terör saldırısı Muğla kent merkezi ile Marmaris'te kınandı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyesi 100 kişilik grup, ölenler için saygı duruşunda bulundu. 

"PATLAYAN BOMBALARIN SORUMLULARI BELLİDİR"

Topluluk adına açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Muğla Şube Başkanı Fatma Yarış, "Bizi korkutarak, yıldırarak, sindirerek, terörle durdurmayı umuyorlar. Yılmayız, sinmeyiz. Ankara'daki mitingimiz barışçıldı. Orada türkülerimiz, halaylarımız, simidimiz, çayımız, balonlarımız, rengarenk flamalarımız, coşkumuz, çocuklarımız, dedelerimiz vardı. Bir saniye içinde bu tabloyu kana buladılar. Yüze yakın canımız gitti. 400'e yakın kişi yaralandı. Kahrolduk. Üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız ve isyandayız. Emek değerini bulsun, ülkede huzur olsun, zorbalığa son olsun demek üzere bir araya gelmiş olan yitirdiğimiz arkadaşlarımızın anısına önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Patlayan bombaların sorumluları bellidir. O sorumluların diktatörlük hevesleri, 7 Haziran'daki seçimlerde kursaklarında kaldı. 400 vekil hevesleri duvara tosladı. Bizi korkutarak, yıldırarak, sindirerek, terörle durdurmayı umuyorlar. Yılmayız, sinmeyiz. Ey bombacılar; koltuk hırsından gözü dönmüşler, size sesleniyoruz. Bütün vahşetinize karşın biz eşit, özgür, laik, demokratik bir ülkede bir arada, barış içinde, emeğimizin karşılığını alarak yaşamın mücadelesini sürdürmeye kararlıyız. Bu yolda canını veren arkadaşlarımızı da sizin yaptıklarını da unutmayacağız" diye konuştu. Açıklamanın ardından bir süre "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganı atan grup, sessizce dağıldı.

Marmaris'te 50 kişilik bir grup öğretmen, Marmaris'teki Atatürk Anıtı önünde toplandı. Saldırı kınanırken; ölenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından topluluk, sessizce dağıldı.
İSTANBUL ADALET SARAYI'NDA AVUKATLARDAN "ANKARA" PROTESTOSU

ÇAĞLAYAN'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda avukatlar, Ankara'daki bombalı terör saldırısını protesto ediyor. İstanbul Adalet Sarayı'nda biraraya gelen avukat dernekleri, Ankara'daki bombalı terör saldırısını protesto ediyor. Katları sloganlar atarak dolaşan avukatlar, adliyenin içindeki alanda toplandı. Avukatlar eylemlerini burada sürdürüyor.


Son Güncelleme: 12.10.2015 12:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.