Atambayev: Manas üssünün süresi uzatılmayacak

11 Aralık 2012 Salı 16:14
Atambayev: Manas üssünün süresi uzatılmayacak






BERLİN (CİHAN)- Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Manas Havlimanı'nın 2014 yılından sonra askeri hizmet vermeyeceğini açıkladı.

Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel'le ortak basın toplantısı düzenleyen Atambayev, Amerikan Ordusu'nun Afganistan operasyonlarda transit üs olarak kullandığı havaalanıyla ilgili sözleşmenin uzatılmayacağını söyledi.

Konuyla ilgili bir soruya cevap veren Atambayev, 2010 yılında Afganistan´daki durum göz önüne alınarak kullanım süresi 2014 yılına kadar uzatılmıştı. Manas 2014 yılından sonra askeri amaçla kullanılmayacak. dedi.

Manas havalimanının Bişkek şehir merkezine çok yakın bir yerde ve sivil uçuşlara açık olduğuna dikkat çeken Atambaev, Manas´ı hava taşımacılığında bölgede merkez hale getirmek istiyoruz, bu konuda kapılarımız herkese açık. diye konuştu.

Atambaev, Kırgızistan´ın hukuk devleti temelleri üzerinde kurulan demokratik devlet yolunda ilerlediğini belirterek şu tespitte bulundu: Demokrasi yerleşmezse gelecekte bu bölgede yeni Afganistanların ortaya çıkabilir.

Merkel ise Kırgızistan´daki 2005 ve 2010 yıllarındaki iktidar değişimlerine değinerek ülkenin önemli dönemlerden geçtiğini belirtti. Kırgızistan´ın demokrasi yolunda başarıyla ilerlemesini istiyoruz. diyen Merkel, petrol gibi yeraltı zenginlikleri olmadığı için Kırgızistan´ın ekonomik kalkınma alanında çok çaba sarf etmek zorunda olduğuna dikkat çekti.Almanya ve Avrupa´nın Kırgızistan ile ekonomik alandaki işbirliği de derinleştireceği sözünü veren Merkel, önümüzdeki yıl dışişleri bakanlığı ve ekonomi dünyası temsilcilerinden oluşan bir heyetin Kırgızistan´a giderek ne tür yatırım imkânlarının mevcut olduğunu, demokratik strüktürlerin geliştirilmesi için ne tür destekte bulunula bilineceğini yerinde göreceklerini söyledi.

Merkel, Almanya ve Avrupa´nın sadece yeraltı zenginliği olan veya NATO güçlerinin çekilme güzergâhındaki ülkelere önem verdiği algısının doğru olmadığını da ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.