Avrupa Birliği, Orta Asya'da güven tazeliyor

28 Kasım 2012 Çarşamba 11:26
Avrupa Birliği, Orta Asya'da güven tazeliyor






AŞKABAT (CİHAN)- Avrupa Birliği (AB), Orta Asya ülkeleri ile işbirliğini güçlendirmek için yoğun mesai harcıyor. Bu çerçevede AB Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Catherine Ashton, bölge ülkelerini ziyaret ederek, güven tazeliyor.
Avrupa Birliği'nin Orta Asya'ya yönelik yeni stratejisi, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te değerlendirildi. AB-Orta Asya Dışişleri Bakanları toplantısı Bişkek'te gerçekleştirildi. AB Yüksek Temsilcisi Ashton'un temsil ettiği toplantıya, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Hanrohon Zarifi, Özbekistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Vladimir Norov, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vepa Haciyev katıldı.
Görüşmede, AB ile Orta Asya ilişkileri geniş alanda ele alındı. Taraflar bölgesel işbirliği, güvenlik, çevre, su kaynaklarının kullanımı ve ortak tehditlere karşı mücadele konularını masaya yatırdı.
Sözkonusu toplantıda güvenlik konusu ön plana çıktı. Bölge ülkeleri, Avrupa Birliği'nin AB ve Orta Asya arasında güvenlik diyalogunun kurulmasına yönelik teklifini değerlendirilmesi konusunda hemfikir kaldılar.
Bölge ülkeleri, son yılların en önemli konusu haline gelen su ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına yönelik konuda da görüş alış-verişinde bulundular.

ASHTON'UN ORTA ASYA TURU: BİŞKEK, TAŞKENT, DUŞANBE, ASTANA
AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB ve Orta Asya Dışişleri Bakanları toplantısı için geldiği Kırgızistan'dan sonra sırasıyla Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan'ı ziyaret edecek.
Ashton, Avrupa Birliği'nin Orta Asya ilişkilerine büyük önem verdiğini kaydederek, bölge ülkeleri ile ticari ilişkilerin geliştirileceğini ve bu ülkelere yeni yatırımların çekilmesine destek vereceklerini kaydetti.
Ashton Bişkek temasları kapsamında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile görüştü. Bugün Taşkent'e geçecek olan Ashton, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ve Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile bir araya gelecek. Duşanbe'de Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi tarafından kabul edilmesi beklenen AB Yüksek Temsilcisi Ashton, ziyaretinin son ayağı olan Kazakistan'da Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov ile görüşecek.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.