Azerbaycan 'Şehitlerin kanı yerde kalmayacak'

Azerbaycan Savunma Bakanlığı savaş uçaklanınhı sınır bölgesinde uçma talimatı verirken, cepheye zırhlı birlikler sevk ediliyor

02 Ağustos 2014 Cumartesi 12:25
Azerbaycan 'Şehitlerin kanı yerde kalmayacak'






Karabağa'da çatışma, 4 şehit var

Ermenistan Azerbaycan çatışması, Azerbaycan şehitlerin isimleri, Karabağ'da son durum,

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginlik had safhada. Azerbaycan Savunma Bakanlığı hava kuvvetlerini sınır bölgesinde uçma talimatı verirken, zırhlı birlikler de Karabağ sınır bölgesine sevk edildi. Musavat ve APA TV'de yer alan haberlere göre dün şehit düşen 4 askerin naaşı bugün Baku'ya getirildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasında vatandaşlara şehit düşen askerlerin kanının yerde kalmayacağı sözü verilirken Rusya ve ABD her iki ülkeye itidal çağrısında bulundu..

SON 4 GÜNDE 73 KEZ ÇATIŞMA ÇIKTI

Son 20 yılın en kanlı günlerinin yaşandığı ihtilaflı bölge Dağlık Karabağ sınırında, iki ülke ordusu arasında çıkan çatışmada dört Azerbaycan askeri daha hayatını kaybetti. Azeri savaş uçakları cephe hattında uçmaya başladı.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dağlı Karabağ'daki Ermeni ordusunun sınır hattının farklı bölgelerinde 73 kez ateşkesi ihlal ettiği, gece saatlerinde Ağdam ve Ağdere bölgesinde Azerbaycan mevzilerine yaklaşmaya çalışan Ermeni askerleriyle çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Şiddetli çatışma sonrasında Ermeni askerlerin kayıp vererek geri çekildikleri, Azerbaycan ordusundan da dört askerin şehit düştüğünü açıkladı.

Son iki günde sınırda 12 askerini kaybeden Azerbaycan yaşananlar üzerine bölgeye savaş uçaklarını gönderdi.

Savunma Bakanlığı, Terter ve Ağdam bölgelerinde devriye gezen uçak ve helikopterlerin uçuşlarının planlı olduğunu ve herhangi bir atış yapmadıklarını bildirdi.

Bakanlık ayrıca hayatını kaybeden askerlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerini iletirken, 'Ermeni provokasyonuna karşı önlem alındı' dedi ve sınır hattındaki durumun Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin kontrolü altında olduğunu belirtti.

Azerbaycan ordusu, cuma günü çıkan çatışmalarda da sekiz askerini kaybetmişti. Çatışmalar perşembe günü bir Azeri askerinin Ermeni keskin nişancısı tarafından öldürülmesinin ardından başlamıştı.

Rusya: Gerilim kabul edilemez

Bölgedeki gelişmeler üzerine Moskova yönetimi, 'gerilimin kabul edilemez' olduğunu bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Son günlerde yaşanan olayları, ateşkes anlaşmalarının ihlali ve siyasi çözüme yönelik iradeye karşıo darbe olarak görüyoruz" dedildi.

Washington'dan itidal çağrısı

ABD yönetimi iki ülke arasında şiddetin tırmanmasından kaygı duyduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf yazılı açıklamasında, "ABD cephe hattı boyunca 31 Temmuz'da önemli kayıplara yol açan şiddetin tırmanmasından duyduğu kaygıyı ifade eder. Hayatını kaybedenler ve yaralananların ailelerine başsağlığı diliyor ve tarafları gerilimi düşürme yönünde acil adımlar atmaya ve ateşkese saygı göstermeye davet ediyor" ifadesini kullandı.

İhtilafın hiçbir askeri çözümünün olamayacağını kaydeden Harf, misilleme ve daha fazla şiddetin barışçıl bir çözümü daha da zorlaştıracağını belirtti.

Harf, ABD'nin Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarına kilit konularda diyaloğa yeniden başlamak üzere mümkün olan en erken fırsatta bir araya gelmeleri çağrısında bulunduğunu kaydetti.

ABD, tarafları Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Teşkilatı (AGİT) dönem başkanının bir barış anlaşmasıyla sonuçlanabilecek müzakerelere başlama yolundaki teklifini kabul etmeye de çağırdı.

Açıklamada Washington yönetiminin, iki ülke arasındaki sorunun çözümü için AGİT bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu sürecine bağlı olduğu ve çözüm için gerekli katkıyı sağlamaya hazır olduğu bildirildi.

Yıllardır çözülemeyen sorun

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki geriliminin altında Dağlık Karabağ sorunu yatıyor. Söz konusu bölge iki taraf arasında paylaşılamıyor. Her iki ülkenin de üzerinde hak iddia ettiği bölgede 90'ların başında etnik çatışmalar başladı.

Ermenistan'ın Karabağ’ı kendi sınırlarına katma isteğiyle çatışmalar Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaşa dönüştü. Çatışmalar Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı işgaliyle sonuçlandı.

İşgal altındaki topraklar hâlâ hiçbir ülke ya da uluslararası kuruluş tarafından tanınmıyor.

Dağlık Karabağ, 1994’te Rusya, Fransa ve ABD'nin de katılımıyla oluşturulan Minsk Grubu'nun soruna el atmasıyla uluslararası bir nitelik kazandı.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.