Bakır: Gerekli tedbirler alınmadığından bir işçi göçükte hayatını kaybetmiştir

18 Ekim 2012 Perşembe 13:09
Bakır: Gerekli tedbirler alınmadığından bir işçi göçükte hayatını kaybetmiştir






ADANA (CİHAN)- İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun iş kazalarını önlemekten uzak olduğunu savundu. Adana'da kanalizasyon çalışması sırasında meydana gelen göçükte bir işçinin yaşamını kaybettiğine dikkat çeken Bakır, yaptığı yazılı açıklamada, İnşaat, ülkemizde en tehlikeli işkollarından biridir. Metal işkolundan sonra en fazla kaza inşaat sektöründe yaşanmaktadır. dedi. İşçi güvenliği ve sağlığının üretim sürecinin temel konusu haline getirilmesini isteyen Bakır, illere göre iş kazaları sıralamasında Adana'nın her zaman üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Bakır, 2011 yılı Kasım ayı listesinde üçüncü sıraya kadar çıktığını kaydetti.

Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ)'ne bağlı ekiplerin merkez Çukurova ilçesine bağlı Yurt Mahallesi ara sokaklarında yaptığı çalışmada yaşanan göçükte gerekli önlemler alınmadığından bir işçinin öldüğünü ileri süren Abdullah Bakır, işçinin ailesine ve sevenlerine sabır diledi. Bakır, Ancak bu vahim olay vesilesiyle kamuoyu iş kazalarını gündemine almalı. Üretim süreci bileşenleri iş güvenliği ve işçi sağlığı konusuna titizlikle eğilmeli. Siyasi iktidarın ilgili mevzuatta ihtiyaca uygun değişiklikler yapmasını talep ediyoruz. diye konuştu.

ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARINDA İSE İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 25 İLE İLK SIRADA

2012 tarihinde çıkartılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun iş kazaları diyarı haline gelen ülkenin bu kaderini değiştirmekten uzak olduğunu öne süren Bakır, yasa sonrası da kazaların önüne geçilemediğini belirtti. İktidarın yasa hazırlık sürecinde katılımcılığı esas almadığı görüşünü ortaya atan Bakır, şöyle devam etti: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de bir yılda gerçekleşen tüm iş kazalarının yüzde 10'u, sürekli iş göremezliklerin yüzde 25'i ve ölümlü iş kazalarının yüzde 34'ü inşaat işlerinde gerçekleşmektedir. Ölümlü iş kazalarında ise inşaat sektörü yüzde 25 ile ilk sıradaki yerini bırakmamaktadır. Türkiye'de giderek artan iş kazalarına karşı yapılması gereken, bu alanı evrensel normlar ölçeğinde düzenlemektir.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.