Balıkesir ve Ayvalık'taki tarihi evler restore edilerek turizme kazandırılacak

18 Ekim 2012 Perşembe 12:55
Balıkesir ve Ayvalık'taki tarihi evler restore edilerek turizme kazandırılacak






BALIKESİR (CİHAN)- Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, merkez ve Ayvalık ilçesinde bulunan tarihi evlerin restore edilerek turizme kazandırılması için çalışma başlattıklarını söyledi. Soykan, evlerin bulunduğu sokaklarda yapılacak restorasyon çalışmalarından sonra buraların vatandaşların hizmetine sunulacağını kaydetti. Kimi tarihi evlerin sahipleri ya da bazı sivil toplum kuruluşları tarafından restore edildiğini aktaran Soykan, restore edilmeyenlerin ve bulundukları sokakların yeniden düzenlenerek şehir ekonomisine kazandırılacağını bildirdi.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ın konuyla yakından ilgilendiğini dile getiren İl Müdürü Soykan, şehirde âtıl tarihi ev kalmaması için kendisine direktif verdiğine değindi. Soykan, Balıkesir merkezde bulunan Kazım Özalp Sokağı ile tarihi saat kulesinin arka tarafından başlayarak Şadırvan, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne çıkan güzergâhtan tutun da İkiz Konaklar'a kadar, Zağnos Paşa Camisi'nin üst kısımlarında sokak sağlıklılaştırılması yapılacak. Hattâ Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nü de mümkünse orada bir mekâna taşımak güzel olacak. Restorasyon yapılacak yerde akşam dışarıya çıkıldığında kahve içip bir şeyler yiyebileceğiniz ve kültürel değerlerin yansıtılabileceği mekânlar olacak. Restorasyon çalışmaları Ayvalık'ta başlayacak, daha sonra şehir merkezine geçilecek. dedi.

'BALIKESİR İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM OLACAK'

Tarihi sokak ve evlerin restore edilmesinde gerekirse İl Özel İdare kaynaklarının da kullanılacağına dikkat çeken Prof. Dr. Soykan, Bu projeyi çok önemsiyoruz. Geçtiğimiz hafta Marmara Bölgesi Kültür ve Turizm müdürlerini ilimizde ağırladık. Bu anlamda maalesef misafirlerimizi gezdirebileceğim bir mekan yoktu. diye konuştu. Şehir merkezinde Karesi Beyliği döneminden kalma tarihi motifler olduğu bilgisini veren Abdullah Soykan, bu tarihi eserlerin Balıkesir'in önemli değerleri olduğunu hatırlattı. Söz konusu bölgede Paşa Konağı ve Karesi Türbesi'nin bulunduğuna işaret eden Soykan, şöyle devam etti: Burasının da birlikte düşünülmesi lazım. Keşke oradaki hal binası kalktıktan sonra yeni bir bina yapmak yerine, altına otopark yaparak Karesi Türbesi ve Paşa Konağı'nın etrafını açıp Karesi Beyliği'nin başkenti olan bu mekânlarda buraları ön plana çıkarabilsek. Büyükşehir olunduğunda mutlaka farklı şeyler yapılacaktır. En iyi koruma, sürdürülebilir korumayla mümkün olabilmekte. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.