Balkanlıoğlu: Mermerciler yumurtacıları örnek alırsa ihracatı 10'a katlar

13 Aralık 2012 Perşembe 14:09
Balkanlıoğlu: Mermerciler yumurtacıları örnek alırsa ihracatı 10'a katlar






AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yumurtacıların bir araya gelerek kurdukları şirketle ihracatlarını 3-5 milyon dolardan 65 milyon dolar seviyesine çıkarmasını, mermer sektörüne örnek gösterdi.

İrfan Balkanlıoğlu, 8. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi'nde yaptığı konuşmada, mermer ve doğal taş sektöründe önemli bir konumda bulunan Afyonkarahisar´da sektörün en büyük sorunlardan birisinin bir araya gelememek olduğunu belirtti. Sektörün kendi içsel sorunları olduğunu kaydeden Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar bir araya gelmede, zayıf kalmıştır. Ancak bunun güzel örnekleri de var. Yumurtacılar bir araya geldi şirketleşti, ihracatları 3-5 milyon dolardan 65 milyon dolara fırladı. Mermer de de bu olabilir. dedi.

Birlik ve işbirliği sağlanabilmesi halinde sektörün daha fazla ilerlemesi ve kalkınmasının sağlanabileceğine işaret eden Balkanlıoğlu, en kaliteli ve en güzel mermerin dünya pazarlarında boy gösterebileceğini anlattı. Yurt dışındaki fuarlara gittiklerinde firmalarla gurur duyduklarını belirten Balkanlıoğlu, Türkiye´de teşvikler bu sektörde arttırılmalı. Çin´e gittiğimizde 70 yakın stant açıldığını gördük. Dünyada biz bu taşları görüyoruz ancak dünyadaki rekabette çok zayıf kaldığımızı da gördük. Çin´de fabrikalarda işçiliğin ucuz olmasından dolayı gelişmiş mermer makineleri karşısında mücadele etmenin zor olduğunu gördük. Bazı desteklere ihtiyaç vardır. diye konuştu.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser de Türkiye ihracatının yüzde 51´ini doğal taş ve mermer sektörünün olduğunu söyledi. Afyonkarahisar´ın 206 milyon dolarlık mermer ve doğal taş ihracatı olduğunu belirten Serteser, mermercilere ucuz mazot desteğiyle birlikte prim desteğinin devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Serteser, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'ndan dolayı verilen pirim desteğinin bu sene aralık ayında biteceğini, bunun uzaması yönünde çok ciddi talepler olduğunu kaydetti.

Serteser, Türkiye işletilebilir mermer rezervinin yüzde 35-40'ına sahip olan Afyonkarahisar´ın Türkiye mermer ihracatının yaklaşık yüzde 16'sını karşıladığını anlattı. Serteser, mermercilik alanında 288 adet firmanın faaliyet gösterdiğini ifade ederek, yılda 228 bin ton blok üretim yapıldığını, sektörün 4 bin 808 kişiyi istihdam ettiğini dile getirdi.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.