Barzani Ankara'da, ilk ziyaret MİT'e

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani Ankara'da. Barzani Ankara'da ilk ziyaretini MİT'e gerçekleştirdi.

09 Aralık 2015 Çarşamba 14:36
Barzani Ankara'da, ilk ziyaret MİT'e






Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilecek. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Barzani'nin ziyaretiyle ilgili şu bilgi verildi:


"IKBY Başkanı Mesud Barzani, önceden planlanmış bir ziyaret çerçevesinde 9-10 Aralık 2015 tarihlerinde Ankara'da temaslarda bulunacaktır. IKBY Başkanı, ziyareti sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız tarafından kabul edilecek, ayrıca ilgili diğer yetkililerle görüşecektir. Gerçekleştirilecek görüşmelerde, Türkiye'nin Irak ve IKBY ile ilişkileri, DEAŞ'la mücadele ve bölgesel gelişmeler ele alınacaktır."
Mesut Barzani'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağı görüşmeler, Ankara'nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne verdiği özel önemi tekrar gözler önüne serecek.

Barzani'nin ziyareti, Bağdat yönetiminin Ankara'ya, Irak'taki tank ve askerlerin çekilmesi talebinden hemen sonra gerçekleşiyor..
Türkiye'nin Erbil eski başkonsolosu Aydın Selcen, ziyaretin, Barzani'nin Bağdat'a karşı Ankara'ya verdiği desteğe işaret ettiğini söylüyor.
Türkiye'nin Musul yakınlarına Barzani'nin izni olmadan asker yollayamayacağına dikkat çeken Selcen, Barzani'nin, Bağdat'ın uyarısından hemen sonra Ankara'yı ziyaret etmesinin herhangi bir rahatsızlık duymadığını ortaya koyduğunu söylüyor.
Barzani ve Partisi KDP, Erdoğan ve AKP ile yakın ilişkiler geliştirdi. Kuzey Irak, Türkiye'nin özellikle de enerji konusunda en önemli ortaklarından birine dönüştü.
Birçok askeri uzmanın yanı sıra köşe yazarı Metehan Demir de, çarşamba yapılacak görüşmelerde iki tarafında birbirinden talepleri olacağı düşüncesinde.
Türkiye'nin Barzani'den, PKK'ya karşı daha içten ve etkin bir mücadele talep edeceğini söyleyen yorumcu, Barzani'nin de buna karşılık Türkiye'nin kendisine, Bağdat'a karşı bölgesel konularda destek olmasını bekleyeceğini söylüyor.
Türkiye ve Kuzey Irak, Bağdat'la iyi ilişkiler içerisinde değil. Barzani'nin Ankara'dan zor durumdaki bölge ekonomisi için daha fazla mali destek istemesi bekleniyor. Kuzey Irak ve Bağdat arasında petrol gelirlerinin paylaşımı ile ilgili çekişmeler, Kuzey Irak ekonomisine zarar veriyor.
Barzani'nin aynı zamanda Ankara'ya, PKK ile barış sürecini tekrar başlatması konusunda baskı kurması bekleniyor.
Son Güncelleme: 09.12.2015 14:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.