Baymak Genel Müdürü Çolak: Notun artması geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor

15 Kasım 2012 Perşembe 13:44
Baymak Genel Müdürü Çolak: Notun artması geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor






ADANA (CİHAN)- Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, Türkiye'nin ısıtma sektöründe, Avrupa ülkelerinde 2 yıldır süren durgunluğun aksine hızlı büyüme yaşadığını söyledi. Çolak, Özellikle Avrupa'nın krizde olduğu bir ortamda, istisnasız bütün Avrupa ülkelerinin küçülme gösterdiği, özellikle ısıtma sektörünün küçülme gösterdiği bir ortamda Türkiye'nin büyümesi azımsanacak bir şey değil. Bu önümüzdeki yıla çok daha umutla bakmamızı sağlıyor. Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükselten derecelendirme notu da bizim geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. dedi.

Çolak, Baymak Gold Centerin Reşatbey Şubesi'nin açılışı için geldiği Adana'da ısıtma sektörü ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özellikle 2011 yılında ısıtma sektörünün çok hızlı bir büyüme yaşadığını anlatan Çolak, bunun yüzde 25'leri bulduğunu bildirdi. 2012'nin biraz daha farklı geçtiğini kaydeden Çolak, bunda özellikle inşaat sektörünün ikinci çeyrek itibarı ile çok düşük gerçekleşen (binde 3) oranındaki büyümesinin etkili olduğunu anlattı. Çolak, inşaat sektörünün Türkiye'de 205 alt sektörü besleyen bir endüstri olduğunu hatırlatarak, İnşaat sektöründeki bu kimi duraklama ısıtma sektörünü de olumsuz etkiledi. Bu yıl aslında geçen yıl ki seviyelerde kaldı. İstenen büyümeyi sektör gösteremedi. Ancak 2013 yılının özellikle inşaat ve ısıtma sektörü için çok olumlu geçeceğini düşünüyorum diye konuştu.

Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltilen derecelendirme notunu önemsediklerine vurgu yapan Çolak, şöyle dedi: Dünyada bütün yatırımlar, tüm sermaye güvenli olduğu ortama akar. Bu güvene de bakabilecekleri nokta uluslararası kuruluşların verdiği nottur. Bugün Türkiye aslında çok daha önce hak ettiği notu almış oldu. Bu da önümüzdeki yıl için Türkiye'ye ilave olarak çok büyük orandaki bunun 30 milyar doların üzerinde olmasını bekliyorum. Doğrudan yabancı sermaye yatırımı geleceğini gösteriyor. Tabi ki özellikle gayrimenkul sektörü bundan çok olumlu etkilenecek. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin belli başlı büyük şehirlerine buna Adana'yı da katıyorum. Türkiye çok daha fazla yabancı yatırımcı çekmeye başlayacak. Son yapılan yasal değişiklikte 42 ülkenin vatandaşlarının Türkiye'de konut sahibi olmalarına imkan sağlandı, karşılıklılık esasıyla. Türkiye'de özellikle doğrudan konut almak isteyen yabancı bireylerin önü açıldı. Bu da tabi ki marka şehirler başta olmak üzere konut talebini artıracak unsurlar.

Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, hükümetin risk alarak başlattığı kentsel dönüşüm projelerinin ısıtma sektörü için yeni bir potansiyel oluşturduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: Ülkemizdeki deprem gerçeği hiç bitmiyor. Türkiye buna alışmak durumunda. Kentsel dönüşümle de insanlarımızın sağlıklı, can güvenliğini öne alan evlerde yaşaması amaçlanıyor. Bir siyasi iktidar için bunun yasal olarak zorunlu olarak yapmak her zaman için risktir. Ama hükümet burada çok doğru bir adım atarak Türkiye'yi kentsel anlamda da dönüştürmek istiyor. Buna İstanbul'dan başlandı. Türkiye'nin 22 ilinde yapılacak bir proje. Bu da önümüzdeki dönem için yine yeni bir potansiyel yaratıyor. Hem inşaat sektörü hem ısıtma sektörü için.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.