BDP'liler ne zaman yemin edecek?

14 Temmuz 2011 Perşembe 14:07
BDP'liler ne zaman yemin edecek?









AKP ile BDP heyetleri arasında TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yapılan yemin krizi ile ilgili görüşmede uzlaşma sağlanamadı.

BDP Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, AKP ile kendilerinin iki ayrı metin hazırladıklarını, bu iki metni tek metne dönüştüremediklerini belirterek, bugün ya da yarın yemin etmeyeceklerini bildirdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında başlayan görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay,AK PartiGrup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek; BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan ile Siirt Milletvekili Gültan Kışanak katılmıştı.

Görüşmeler sonrasında açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli şunları söyledi. - Üzerinde mutabakat sağlanacak bir metin oluşmadı. Hazırladığımız metinde evrensel ilkeler yer aldı, yeni anayasa için öngörülen maddeler hazırlandı.

- BDP'nin de desteklediği metnimiz eksik olarak değerlendirildi. Kendi metinlerinde yer alan bazı maddelerin kesinlikle yer alması gerektği belirtildi. Spesifik konulardaki istekleri yargıya müdahale söz konusu içermekteydi. Bunu yapmamız mümkün değil.

- Tutuklu vekillerle Hatip Dicle'nin konumuna ilişkin, istekleri oldu. Bu tarz bir ifadenin metinlerde yer alması demek yargıya açıkça müdahalesidir.

BDP Siirt milletvekili Gülten Kışanak ise görüşme sonrasında şu açıklamaları yaptı.

- Bizim burada yaptığımız görüşmede sorun illaki yemin etmek değildir.

- AK Parti'den ışık almaya icazet almaya gerek yoktur. Atılacak her adım parti organlarımızca değerlendirilecektir.

- Yeminle ilgili olarak tam olumlu ya da tam olumsuz bir cümle kuramayacağız. Her şart ve koşul altında demokratik siyaset bizim için önemlidir. Demokratik bir anayasa yapım sürecinde yer almak için mücadele edeceğiz.

- AK Parti ve BDP iki metin sundu. Metinlerin birleştirilip tek metne çevrilmesi konusunda sıkıntılar var. AK Parti hazırladığımız metne onay verseydi umutlu olabilirdik. Yetkili kurullarımız yemin konusunda bir karar verecek.

- Bugün ya da yarın yemin etmeyeceğiz.

 

DEMİRTAŞ:YEMİN EDECEĞİZ

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş ise öğleden önce yaptığı açıklamada 'Bugün saat 15:00'te yemin edebiliriz' diye konuşmuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.