BDT ülkeleri ekonomik işbirliğinde kararlı

05 Aralık 2012 Çarşamba 17:04
BDT ülkeleri ekonomik işbirliğinde kararlı






AŞKABAT (CİHAN)- Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Zirvesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapıldı.
Ruhiyat Köşkü'nde düzenlenen zirveye, ev sahibi Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan katılırken, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moldova başbakan düzeyinde temsil edildi.
Toplantıda, örgüt kapsamında çok taraflı işbirliğini kapsayan konularda görüş alış verişinde bulunuldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Berdimuhamedov, 2012 yılında dönem başkanlığını yapan Türkmenistan'ın bu çerçevede pek çok toplantıya ve etkinliğe ev sahipliği yaptığını söyledi. Türkmen lider, BDT ülkeleri arasında barışın ve güvenin temini için çalıştıklarını kaydetti.
Berdimuhamedov, enerji sevkıyatı konusunda hukuki alt yapının hazırlanması için çalıştıklarını dile getirerek, BDT ülkeleri arasında yeni bir mekanizmanın kurulmasını istediklerini kaydetti. Ulaşım ve iletişim konularının öncelikli olarak ele alındığını belirten Berdimuhamedov, özellikle demiryolu ulaşımı konusunda işbirliğini görüştüklerini açıkladı.
Türkmenistan'ın BDT'nin gelecekteki çalışmalarında da aktif rol almak istediğini kaydeden Berdimuhamedov, dönem başkanlığını 2013 yılında Belarus'a devredileceğini hatırlattı.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise dönem başkanlığını layıkıyla yerine getirmeye çalışacaklarını ve bunda Türkmenistan´ı örnek alacaklarını söyledi.
2013 yılının BDT ülkeleri kapsamında Çevre Yılı ilan edildiğini belirten Lukaşenko, Türkmenistan'ın teklifiyle çok taraflı işbirliğinin gelecekte de geliştirilmesine yönelik deklarasyonun kabul edildiğini açıkladı.
Toplantıda, II Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 70. yıldönümüne hazırlık, BDT ülkelerinin meclisleri arasında işbirliğinin arttırılması, 2013 yılının Çevre Yılı ilan edilmesi, döviz piyasası entegrasyon, finans kurumları arasında işbirliği, terörle mücadelede kurumlar arasında eğitim ve işbirliğine yönelik anlaşmalara bazı ülkeler imza atıldı.
Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla 1991 yılında kurulan BDT'ye, Baltık ülkeleri ve Gürcistan hariç eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetlerinin üyeliği devam ediyor. 2005 yılında tam üyelikten çıkıp, gözlemci üye olan Türkmenistan ise son yıllarda BDT de daha aktif rol almaya başladı.
Topluluğa üye ülkeler arasında 2011 yılındaki ticaret hacmi 281 milyar dolar iken, bu rakam 2012 yılının ilk 6 ayında 136 milyar doları buldu.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.