Bedelli Askerlik'te son durum: Şartlar değişiyor

Hükümet seçimlerinden önce verdiği sözleri jet hızıyla TBMM'ye yollarken iki önemli konuya öncelik verildi. Bunlardan ilki emekli maaşlarına zam, diğeri ise Bedelli Askerlik uygulaması...

24 Aralık 2015 Perşembe 10:00
Bedelli Askerlik'te son durum: Şartlar değişiyor






Bedelli Askerlik'te son durum: Şartlar değişiyor

Yurt dışında çalışan vatandaşların 1.000 Euro'ya bedelli askerlik yapmasını öngören yasa Meclis'e geldi. Hükümet 1 Kasım seçimlerinden önce verdiği sözleri jet hızıyla TBMM'ye yollarken iki önemli konuya öncelik verildi. Emekli maaşlarına yapılacak olan 100 Liralık Seyyanen Zam, ikincisi ise Bedelli Askerlik uygulamnasındaki değişiklikler. İşte haberin detayı;

HÜKÜMET BEDELLİ SÖZÜNÜ SÖZÜNÜ TUTTU

Hükümet, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine aylık 100 TL seyyanen zammı da öngören ilk vaat düzenlemesinin ardından, 3 aylık vaatlerinden bir bölümünü içeren 2. vaat torba tasarısını da Meclis’e sevk etti.

Önceki akşam TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarıda bedelli askerlik başta olmak üzere belli başlı düzenlemeler şöyle:

BİN EURO’YA DÖVİZLİ ASKERLİK: Askerlik Kanunu’ndaki mevcut hükümler uyarınca 6 bin euro’ya dövizli askerlik uygulaması sürecek.

Ancak belli koşulları taşıyanlar dövizli askerlik imkanından 6 bin yerine bin euro karşılığı yararlanacak. İşte o şartlar:

-  Yurtdışında doğarak ya da kanuni rüşt yaşına kadar ikamet etme amacıyla yabancı bir ülkeye giderek oturma ya da çalışma izni ile yurtdışında yaşıyor olmak veya kanuni rüşt yaşına kadar Türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanmış olmak.
-  Başvuru sırasında bulunulan yaşın en az yarısı kadar süre ile yabancı ülkede ikamet etmiş olmak.
-  Kanuni rüşt yaşına kadar alınan eğitimin en az 5 yıllık bölümünü yabancı ülkede tamamlamış olmak.
-  Başvuru tarihi itibarıyla halen yurtdışında yaşıyor olmak.

BİYOMETRİK VERİ KANUNA GİRİYOR: Tasarı ile biyometrik veri içerecek Yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uygulamasına yönelik Nüfus Hizmetleri Kanunu’da bir dizi değişikliğe gidilirken, “biyometrik veri” tanımı da kanuna konuluyor. Bu çerçevede biyometrik veri, “Elektronik sistemler aracılığı ile kimlik tespit ve kimlik doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla alınan parmak izi, damar izi ve el ayası gibi karakteristiklerden elde edilen kişiye özgü veriler” şeklinde tanımlandı.

YENİ KARTIN BEDELİ 15 TL:
Tasarıda doğum, değiştirme ve kaybetme durumunda ödenecek kimlik kartı bedelleri de düzenlendi. Buna göre halen 7.5 TL olan nüfus cüzdanları yeni kimlik kartı uygulaması tamamlanıncaya kadar düzenlenmeye devam edilecek ve nüfus cüzdanı kart bedeli 8 TL olarak alınacak. Yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartları için ise bu bedel, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenme halinde ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kartlar için 15 TL olacak. Kayıp nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ücreti ise 50 TL olarak belirleniyor. Kaynak: Milliyet
Son Güncelleme: 24.12.2015 10:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.