ÇED raporu olumlu çıkmazsa Çobanköy'e atık bertaraf tesisi kurulamaz

18 Ekim 2012 Perşembe 13:21
ÇED raporu olumlu çıkmazsa Çobanköy'e atık bertaraf tesisi kurulamaz






KÜTAHYA (CİHAN)- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Çobanköy'e kurulması planlanan 'Atık Bertaraf Tesisi için 20'ye yakın uzmanın hazırladığı ÇED raporunun oy çokluğu ile değil ancak oy birliği ile çıkması gerektiğini söyledi.

AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)'de MESS firması tarafından kurulacak olan 'Atık Bertaraf Tesisi'nin görüşmelerine Tavşanlı'dan bir heyetin de katıldığını açıkladı.

Usulen bu tür toplantılara yöre halkının müdahil olmadığını söylen Prof. Dr. Kavuncu, tesisin kurulması öncesinde konusunun uzmanı 20'ye yakın uzmandan oluşan heyetin inceleme yapacağını ve bu tür tesislere verilebilecek onayın oy çokluğu ile değil oy birliği ile karara bağlanacağının altını çizerek, Öncelikle bir konuyu doğruluğa kavuşturalım. 'ÇED raporu ertelendi' demek çok doğru bir ifade olmaz. ÇED raporu ile ilgili heyetin görüşmeleri gerçekleşti. ÇED raporu, bazı eksiklikler ve sorunlar nedeniyle bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ertelendi. Bu bir süreç ve sonuçta kamuoyunun da bildiği gibi geçtiğimiz sene MESS firması burada entegre atık tesisi yapmak üzere bir başvuruda bulundu. Geçtiğimiz süreçte başvuruların yapılması gerekiyor. 20'ye yakın değişik alanda, sismik değerlendirmeler, meteoroloji ile ilgili pek çok alanda bu konu ayrı ayrı değerlendirilecek. Bu konuyu geçtiğimiz yıl kamuoyuna anlatmıştım. Bunlardan herhangi birinin olumsuz raporu halinde ÇED raporu çıkmıyor. Bunun için oy çokluğu değil oy birliği gerekiyor. Ben bunları anlatmaya çalışıyorum. diye konuştu.

Bu raporların ciddi incelemeler ile yapıldığını dile getiren Kavuncu, Şuan için yapılacak tek şey, insana, doğaya ve çevreye bir zarar verecekse yöre halkı olarak bu duruma karşı olacağımızı bildirdik. Bu ÇED raporu detaylı incelemeye tabi tutulmadan ve bazı konuların da gözardı edileceği konusunda endişeler var. Biz bu konuda en üst düzeyde itiraz etme ve konuya müdahil olma taahhüdü vermiştik. Tavşanlı'dan bir heyeti komisyona davet ettik. Toplantıya kişilerin müdahil olması usulde yok. Biz bu konudaki hassasiyetimizi bakanımıza kadar ilettik. Burada özellikle belirtmem gerekiyor ki Tavşanlı heyetinin bulunması, itirazlarını dile getirerek uzmanlara paylaşması ve görüşlere gözlemci olması anlamında imkan sağlamış olduk. Toplantı tutanakları tutuldu. Dosyada ciddi eksiklikler var. Bu konu şirket sahiplerine bildirildi. Şirket yetkilileri de bu konuyu insan ve çevreye verebileceği zararın ortaya çıkması durumunda üstelemeyeceklerini belirtti. Biz bunun bir erteleme değil sürecin devamındaki ilk komisyon toplantısı olarak değerlendirmek mümkün. Olayı daha yakından takip etmesi orada konuşulan konularla ilgili hazırlıkları yapabilmesi açısından daha sağlıklı sürecek. şeklinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.