Cezaevinde yetiştirilen su kabakları abajura dönüştürülerek ihraç ediliyor

06 Kasım 2012 Salı 17:34
Cezaevinde yetiştirilen su kabakları abajura dönüştürülerek ihraç ediliyor






ANTALYA (CİHAN)- Türkiye'nin en lüks cezaevlerinden Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde yetiştirilen su kabakları, hükümlüler tarafından atölyede abajura dönüştürülerek yurt dışına ihraç ediliyor.

Alanya'nın Mahmutlar beldesinde bulunan cezaevi, 255 dönüm arazi üzerine kurulu. 60 dönümü kapalı cezaevi, 10 dönümü ise açık cezaevi olarak kullanılan yerleşkenin geriye kalan 185 dönümü ise tarımsal üretimde kullanılıyor. 10 dönümlük arazide su kabağı üretimi yapan cezaevi; kuruttuktan sonra su kabaklarını hem abajura hem de hediyelik eşyaya dönüştürüyor. Cezaevi içinde bulunan kabak süslemeciliği atölyesinde su kabağı üzerindeki lekeler temizlendikten sonra üzerine değişik geometrik şekiller çiziliyor. Kabağa yapılan şekiller üzerinde açılan binlerce deliğe renkli boncuklar yerleştirilerek abajur haline getiriliyor. Türkiye'de bir çok hediyelik eşya firmasının ilgi gösterdiği abajurlar; Antalya, İzmir, İstanbul, Ankara, Bodrum, Kuşadası, Marmaris gibi şehirlerde satılıyor. Yurt dışının da dikkatini çeken cezaevi, Hollanda'ya ilk etapda 3 bin lira değerinde muhtelif boylarda 110 adet su kabağı abajuru gönderdi. Su kabağı abajuru üretiminden şimdiye kadar 225 bin lira gelir elde eden cezaevinin brüt karı ise 131 bin lira.

KURUMA KİMLİK KAZANDIRDIK

Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nin başarılı Müdürü Sabri Karataş, su kabağı süslemeciliği ürünlerinin, gerek kalitesi, gerek işleniş özellikleri ve gerekse kendine özgü motifleriyle sergilendiği her sergi, festival ve fuarda ilgi odağı olarak Alanya'nın tanıtımında da büyük rol oynadığını dile getirdi. Cezaevi Müdürü Sabri Karataş, 2008 yılından beri yapılan planlı çalışmaların sonunda meyvelerini vermeye başladığını anlattı. Birçok alanda başarılara imza attıklarını anlatan Karataş, kurum olarak ihracat yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunan kurumsal bir kimlik kazandığını belirtti. Bölgede Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun adı anıldığında ilk akla gelen şeyin kalite olduğuna dikkat çeken Karataş, Bu markalaşmanın en önemli adımlarından biridir. Yaklaşık 4 sene gibi bir sürede bu haklı başarıyı yakalamak özverili, sistemli ve planlı bir çalışmayla mümkün olabileceğini belirten KARATAŞ, kendilerinden desteklerini esirgemeyen devamlı yanımızda yer alarak bu başarıya ulaşmamızda büyük rol oynayan başta Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Yaner Yavuz'a, cezaevimizden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Günay'a ve kurum personelimize teşekkür ediyorum. dedi.



ÜCRETLİ VE SİGORTALI ÇALIŞTIRILAN HÜKÜMLÜNÜN AİLESİNE DE KAR PAYI GÖNDERİLİYOR

Değişik zamanlarda su kabağı işlemeciliği üzerine kurs açan cezaevi şimdiye kadar 300 kişiye bu eğitimi vermiş. Kursu başarı ile bitirenleri bünyesinde sigortalı olarak çalıştıran cezaevi bu yöntemle bir çok hükümlüyü iş sahibi yapmayı da başarmış. Okul gibi çalışan cezaevinde su kabağı işlemeciliğini öğrenen hükümlüler tahliye olduklarında ya kendi işlerini kurarak ya da bu işi yapan işletmelerde çalışarak geçimlerini temin edebiliyorlar.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.