Çocuğunuzun okulda başarılı olmasını istiyorsanız gözünü ihmal etmeyin

17 Ekim 2012 Çarşamba 10:45
Çocuğunuzun okulda başarılı olmasını istiyorsanız gözünü ihmal etmeyin






BURSA (CİHAN)- Çocuklarda zamanında tespit edilemeyen göz bozuklukları onların hayat boyu az görmesine, derslerinde, spor aktivitelerinde ve eğitim hayatlarının birçok alanlarında başarısız olmalarına sebep olabiliyor. Uzmanlara göre; mesela bir gözün görmesi yüzde 10 olan bir kişi diğer gözü yüzde 100 bile görse ehliyet alamaz yada bazı meslekleri yapamaz.

Bursa Özel Bahar Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr Metin Yıldız, hiç bir şikayeti olmasa da çocuğun doğduktan hemen sonra, 1 yaşında, 3 yaşında ve okuldan hemen önce göz muayenesi edilmesi gerektiğini söyledi. Düzeltilmemiş kırma kusurları (miyop, hipermetrop, astigmat), kayma (şaşılık) ve göz tembelliğinin çocuklarda sık görülen göz bozuklukları olduğunu belirten Op. Dr. Yıldız şunları kaydetti; Göz tembelliği (ambliyopi); gözdeki kırma kusuru veya kayma nedeniyle gözün bulanık görmesi ve görüntünün beyine tam olarak iletilememesi sonucunda beyindeki görme merkezinin gelişememesi olarak tanımlanabilir. İki gözde yüksek derecede kırma kusurunun tespit edilmesi her iki gözde tembellik oluşabilir. İki göz arasındaki numara farkı fazla olduğunda ise, daha yüksek numaralı olan göz tembel kalır. Göz tembelliği tedavisi ancak 9-10 yaşına kadar mümkün olan önemli bir göz problemidir. Tembellik tedavisinde ne kadar geç kalınırsa sonuç o kadar başarısız olur. Göz tembelliği tedavisinde iyi gören göz kapatılarak tembel gözün tek başına görmeyi öğrenmesi sağlanır.

Şaşılığın; gözlerin paralel bakamaması durumu olduğunu anlatan Dr. Yıldız, gözlerin bir tanesinin hedefe bakarken diğerinin başka bir yere yöneldiğini kaydetti. Kaymanın tek gözde olması durumunda ise kayan göz az gördüğünü ve tembel kaldığına dikkat çeken Op. Dr. Yıldız, Kayan gözlerde derinlik hissi yoktur veya çok az gelişmiştir. Şaşılık tedavisinde kırma kusurunun gözlükle düzeltilmesi ve kapama tedavisi kullanılır. Gözlükle düzelmeyen kaymalarda ameliyat yapılır. Çocuklarımızdaki göz bozukluklarının erken tespit ve tedavisinin yapılmaması onların hayatları boyunca etkilenmelerine yol açacaktır. diye konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.