Daha Kaliteli Bir İş Yaşamı İçin OSGB

Kaliteli bir iş yaşamı, hem bu alanda hizmet veren işletme ve firmalar açısından; hem de çeşitli işlerde boy gösteren işçiler açısında

12 Ağustos 2014 Salı 12:25
Daha Kaliteli Bir İş Yaşamı İçin OSGB






Kaliteli bir iş yaşamı, hem bu alanda hizmet veren işletme ve firmalar açısından; hem de çeşitli işlerde boy gösteren işçiler açısından son derece önemlidir. Firmalar, kaliteli bir iş ortamında daha iyi hizmet sunabilir, piyasa şartlarına daha sıkı sıkıya bağlı kalabilirler. Çalışanlar ise kaliteli bir iş ortamında kendilerine verilen haklardan daha iyi şekilde yararlanma şansı elde etmiş olurlar. Kaliteli bir iş yaşamı dendiğinde akla ilk olarak iş güvenliği konusunda alınan önlemler geliyor. İş güvenliği, hem bireysel; hem de kurumsal anlamda son derece önemli bir konudur. İş güvenliği ne kadar üst düzeyde olursa çalışanlar da haklarından o derece iyi şekilde yararlanabilirler. Çalışanların haklarından iyi şekilde yararlanabilmesi demek, aynı zamanda daha iyi iş performansı anlamına gelmektedir. Yani kaliteli bir iş ortamı dolaylı olarak firma, fabrika ve işletmeleri de etkilemektedir.

Kaliteli bir iş yaşantısı için firmaların ve çalışanların uyması gereken bazı özel kurallar mevcuttur. Bu kurallardan birisi de OSGB olarak ifade edilmektedir. OSGB, daha çok Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olarak kullanılır. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, işletmelerde muhakkak olması gereken bir birimdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kararınca 50’den fazla sürekli işçi bulunduran bir işletmede, işyerinde ya da fabrikada en az bir iş güvenliği uzmanı (Tehlike riskine göre A, B ve C sınıflarından birine sahip), en az bir işyeri hekimi ve sağlık personeli bulunmalıdır. Ayrıca çalışanlar arasından seçilecek bir iş sağlığı ve güvenliği ekibi de oluşturulmalıdır.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, çalışanların çeşitli konularda eğitilmesini sağlamalıdır. Özellikle ilk yardım eğitimi konusunda çalışanlara gereken destek verilmelidir. İşyerinde çalışan hekimin de bu bağlamda bir takım sorumlulukları söz konusudur. İşyeri hekimi, bir yandan çalışanların sağlık problemleri ile ilgilenirken bir yandan iş esnasında işlerine yarayabilecek pratiklerden ve ilk yardım bilgilerinden söz etmelidir. İlk yardım eğitimi alan çalışanlar, tehlike anında diğer çalışanlara daha iyi şekilde yardımcı olabilirler. Bu da can kaybının ortadan kaldırılması adına önemli bir etkendir.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, beraberinde bazı danışmanlık firmalarının ve eğitim kurumlarının da türemesini sağlamıştır. Eğitim kurumları, iş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği eğitimi konusunda hizmet vermektedir. Bu kurumlara başvuran bireyler, alacakları eğitimle beraber daha iyi bir sınav performansı gösterebilirler. Bu da Ortak Sağlık Güvenlik Birimi bünyesinde çalışabilmelerini daha mümkün kılar. İşyeri hekimliği eğitimi, eğitim ve danışmanlık kurumlarının en fazla ilgi gösterdiği konulardan biridir. Bir iş yerinde hekim olarak çalışmak için Tıp Fakültesi mezunu olmak yeterli değildir. Tıp Fakültesi’nden mezun olan kişilerin işyeri hekimliği sınavını geçmeleri gerekir. Sınavı geçen kişiler, çeşitli işyeri ve fabrikalarda istihdam edilebilirler.

OSGB, çalışanlara daha ideal ve daha kaliteli bir çalışma alanı sağlamaktadır. Çalışanlar, böylece daha az riskle karşı karşıya kalırlar ve herhangi bir tehlike durumunda ne yapacaklarını daha iyi bilirler. Dünyada iş kazalarında yaralanan ya da yaşamını kaybeden çok sayıca çalışan mevcuttur. Özellikle az gelişmiş ve geri kalmış ülkelerde iş kazalarının daha fazla yaşandığını söyleyebiliriz. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler, iş kazalarına ve güvenlik zafiyetlerine Ortak Sağlık Güvenlik Birimi gibi tedbirlerle önlem almaya çalışmaktadırlar. Ülkemizde Bakanlık tarafından çalışmalar, zamanla daha az kişinin iş kazasına maruz kalmasına sebep olmaya başlamıştır. Ayrıca işyerlerinde hekim bulundurulması da çalışanların acil durumlarda çok işine yaramaktadır. İş güvenliği uzmanları ise çalışanların çalışma esnasında kendilerini ne gibi durumlardan korumaları gerektiği hakkında faydalı bilgiler sunarlar. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.