Diyanet'ten çocuk evliliğine çok sert açıklama: Hangi vicdan...

Çocuk yaşta evliliğe Diyanet'in izin verdiği yolunda son günlerde ortaya atılan iddialara kurumdan sert açıklama ile yalanlama geldi. Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş "Evlilikte alt sınır kızlarda 17, erkeklerde 18'dir, diyanet yıllardır bunu savundu" dedi.

04 Ocak 2018 Perşembe 13:04
Diyanet'ten çocuk evliliğine çok sert açıklama: Hangi vicdan...






Diyanet'ten çocuk evliliğine çok sert açıklama: Hangi vicdan...

Çocuk yaşta evliliklere Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Onay' verdiği yolundaki tartışmalar sosyal medya üzerinden devam ederken, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş'ten önemli açıklamalar geldi. Keleş 'Ergenlik' 'Buluğ' çağı konusuna açıklık getirirken "Bırakın 9-10 yaşı bir çocuk 15 yaşında da evlenmemeli, evlendirilmemeli. Yapılan tanım biyolojik bir tanımdır ve buluğ çağına girmeden kimsenin evlendirilmemesi gerektiğini anlatıyor. Bir çocuk 9 yaşında buluğ çağına girdi diyelim hangi vicdan onu evlendirebilir" dedi...

TANIMLAR ÇARPITILDI

Diyanet'in internet sitesindeki "ergenlik çağı" tanımı "çocuk yaşta evliliğe onay" tartışması yaratmıştı. Tartışmalar sürerken Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş'ten açıklama geldi.

Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre, tanımların çarpıtıldığını söyleyen Keleş, konu ile alakalı olarak şunları ifade etti:

"HANGİ VİCDAN EVLENDİREBİLİR"

"Bırakın 9-10 yaşı bir çocuk 15 yaşında da evlenmemeli, evlendirilmemeli. Yapılan tanım biyolojik bir tanımdır ve buluğ çağına girmeden kimsenin evlendirilmemesi gerektiğini anlatıyor. Bir çocuk 9 yaşında buluğ çağına girdi diyelim hangi vicdan onu evlendirebilir. Bu kadar yanlış bir düşünce olabilir mi? Bu eleştiriler ne ahlaka, ne insanlığa sığar. Diyanet çocuk yaşta evlilikleri engellemek için yıllardır çaba harcıyor. Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bir sürü çalışmamız oldu. Şimdi kim çıkıp bizi suçlayabilir? 1917 yılında Aile Hukuku Kararnamesi yayınlandı. Bu kararname tamamen İslam fıkıhından kaynağını alıyor. Orada evlilikte alt sınır kızlarda 17, erkeklerde 18’dir. Diyanet de her zaman bunu savundu. Bir kişi psikolojik olarak hazır değilse evlenmemeli. Bu yaşlardan önce kim hazır olabilir? Bir kişi anne ve baba olmanın sorumluluğunu taşıyabilmeli. Aksi halde toplumda sorunlar ortaya çıkar. Hiç kimse çocuğunu 9-10 hatta 15 yaşında evlendirmemeli. Bunu düşünmek bile büyük yanlıştır.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.