'Doğum yapmayanlar ve 50 yaş üstü kadınlarda meme kanseri riski daha yüksek'

18 Ekim 2012 Perşembe 17:30
'Doğum yapmayanlar ve 50 yaş üstü kadınlarda meme kanseri riski daha yüksek'






BURSA (CİHAN)- Bursa İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Resul Özbek, her 7 kadından birinde meme kanseri riski bulunduğunu ifade ederek, hiç doğum yapmamış kadınlar ile 50 yaş üstü kadınlarda meme kanseri riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Dr. Resul Özbek, meme kanseri konusunda halkı bilinçlendirmek için çalışmaların yoğun olarak yürütüldüğü 'Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı' nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, erken tanı konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Özbek, şunları ifade etti:

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile oluşur. Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği, dengesiz beslenme ve obezite, meme kanserinin daha sık görülmesine neden olmaktadır. Meme kanserlerinin sadece yüzde 7-9'luk kısmı ailesel geçişlidir. Özellikle anne tarafında genç yaşta meme kanseri saptanması ve ailedeki erkek bireylerde meme kanseri görülmesi ailesel bir geçişe işaret edebilir. Kız kardeşi veya annesi meme kanserine yakalanan bir kadının hastalık riski diğer kadınlardan 2-5 kat daha fazladır. Meme kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Dengeli ve düzenli beslenme, aşırı kilodan korunma, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakma, 30 yaşından önce doğum yapma, bebeğini emzirme, stresi kontrol etme, spor yapma ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkiklerini yaptırmakla meme kanseri riski azaltılabilir.

BİREYSEL KONTROL ÇOK ÖNEMLİ

Meme kanserinden korunmak için 20 yaş üstü kadınların kendi kendine muayene yapması gerektiğini de belirten Uzman Dr. Resul Özbek, Kadınlar her ay adet başlangıcından bir hafta sonra düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. 40 yaş üzeri her kadının yılda bir kez mamografi çektirmesi gerekiyor. Düzenli beslenme alışkanlığı sağlanmalı ve sistemli bir şekilde fiziksel aktivite yapılmalı. Doğumdan sonra en az 1 yıl bebek emzirilmelidir. Risk grubunda olan kişiler, hormon ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmalı. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'nde meme kanseriyle mücadele çalışmaları yapıyoruz. Kadınlarımıza yönelik eğitim ve bilinçlendirme toplantıları düzenliyoruz. dedi.

KADINLARA PEMBE KURDELE

Öte yandan, Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Birimi tarafından meme kanseri konusunda kadınları bilgilendirmek amacı ile stant açıldı. Erken teşhisin önemini vurgulamak ve kendi kendine muayene konularında kadınları bilinçlendirmek için Zafer Plaza'da açılan stantta, hızla çoğalan ve kadınların korkulu rüyası olan meme kanserine karşı bilinçlenmenin sembolü olması adına kadınlara pembe kurdele takıldı.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.