Erdem Başçı: Yağmur ve fırtınanın ardından güneşli günler bizi bekliyor

11 Aralık 2012 Salı 14:48
Erdem Başçı: Yağmur ve fırtınanın ardından güneşli günler bizi bekliyor






ANTALYA (CİHAN)- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türk ekonomisinin durumunu, dün şiddetli yağış altında olmasına karşın bugünü günlük güneşlik geçiren Antalya´nın havasına benzetti. Başçı, ekonomiyi yağmur ve fırtınanın ardından güneşli ve güzel bir havanın beklediğini söyledi.

Erdem Başçı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası´nda (ATSO) düzenlenen 'Para Politikaları' konulu toplantıda konuştu. Türkiye ekonomisini Antalya´nın havasına benzeten Erdem Başçı, Antalya´da dün fırtınalı yağmurlu bir hava vardı. Bugün ise hava günlük güneşlik. Ekim ayında, sanayi üretimi eksi büyüme gösterdi. Kasım ayında oldukça yüksek artı büyüme göstermesini bekliyoruz. Yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik büyüme verileri oldukça yavaş geldi, yılın dördüncü çeyreğinde oldukça hızlı gelmesini bekliyoruz. 2012 yılında ekonomik büyüme oldukça yavaş gerçekleşti ve gerçekleşecek, 2013 yılında büyümede bir hızlanma bekliyoruz. Dolayısıyla tıpkı Antalya´daki hava koşulları gibi ekonomide de önce yağmur, fırtına arkasından da güneşli ve güzel bir hava bizleri bekliyor, diyebiliriz. şeklinde konuştu.

Konuşmasında küresel ekonomik gelişmelerin yanı sıra Türkiye´deki duruma da yer veren Başçı, dünyanın her yerinde ekonomik büyümede yavaşlama olduğunu belirtti. Bunun hızlı ve sert değil, kademeli olduğunu belirten Başçı, Consensus Forecasts adlı kuruluşun ekonomi alanındaki tahminlerini dinleyenlerle paylaştı. Dünyanın en iyi tahminlerini toplayarak değerlendirmeye tabi tutan bu kuruluşa göre; 2012 yılında Avrupa bölgesinde büyümede eksi 0,5, 2013´te ise herhangi bir büyüme beklenmediğini, ABD´de ise yüzde 2 civarında bir büyümenin tahmin edildiğini aktaran Başçı,
Türkiye içinse bu yıl için yüzde 2.9, gelecek sene yüzde 4 oranında bir tablo çıktığını aktararak, Kasım ayı itibariyle bu yıl yüzde 3 civarında, gelecek yıl için de yüzde 4 civarında bir büyüme beklenebilir diye biz de düşünüyoruz. dedi.

BÜYÜME İKİ AYAKLI HALE GELECEK

Türkiye´nin 2012´deki yüzde 3 büyümesinin ihracatın katkısıyla gerçekleştiğine işaret eden Başçı, Türkiye tek ayak üzerine büyüdü. Gelecek yıl dengelenme iyi bir noktaya geldiği için iç talebin de büyümeye pozitif katkı yapmasına izin vereceğiz. Gelecek sene iki ayaklı bir büyüme olacak. Hem ihracatın katkısı olacak hem iç talebin bir miktar katkısı olacak. İhracat ne kadar katkı yaparsa biz de o kadar iç talebin katkı yapmasına izin vereceğiz. 2013´te daha dengeli, sürdürülebilir ve yüksek büyüme hızı söz konusu olacak. değerlendirmesinde bulundu.

2023 HEDEFİ YÜZDE 5 BÜYÜMEYLE YAKALANIR

Fiyat ve finansal istikrarın korunması halinde Türkiye´nin rahatlıkla yüzde 5 büyümeyi yakalayabileceğini ifade eden Başçı, Bu büyüme işsizlik oranında bir artışa yol açmaz. 2023 hedefine de ulaşılır diye düşünüyoruz. dedi. 2014 için yapılan yüzde 5 büyüme beklentisine katıldıklarını dile getiren Başçı, bunu küresel problem yaşanmaması ve yapısal reformların yapılması şartına bağladı. Erdem Başçı, iş dünyasının moralinin iyi, geleceğe bakışının da olumlu olduğunu söyledi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.