Gübre bombası için şok karar, O gübrenin üretimi satışı durduruldu

Terör örgütlerinin yıllardır patlayıcı yapımında kullandığı gübrelerin üretim ve satışı durduruldu. Türkiye'de 2003 yılından bu yana çok sayıda kanlı eylemde bomba olarak kullanılan gübrenin üretimi de satışı da yasaklandı.

09 Haziran 2016 Perşembe 20:39
Gübre bombası için şok karar,  O gübrenin üretimi satışı durduruldu






PKK'nın bomba yaptığı gübrenin üretimi satışı durduruldu

Terör örgütü PKK'nın yıllardır patlayıcı yapımında kullandığı potasyum nitratlı tarım gübrelerinin üretimi nihayet durduruldu. Tarım Bakanlığı ise piyasada bulunan tüm potasyum nitratlı gübreleri toplamaya başladı. Yıllardır bilinmesine rağmen, örgütün Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'ndeki gübre satıcıları ile çiftçilerden elde ettiği gübrelerle hazırladığı bombalar yüzlerce kişinin canına mal oldu.


YILLARDIR BİLİNİYORDU

Türkiye gübreden yapılan bombalarla 2003 yılında 16 Kasım ve 20 Kasım'da HSCB Bankası ile Şişli'de bir siagoga düzenlenen kanlı saldırılarla tanıştı. Bu tarihten itibaren Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere devletin güvenlik kurumları Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat bazlı gübrelere alternatif bulunması için ilgili bakanlıkları uyardı. Genelkurmay Başkanlığı bu konuda 2008 yılında Türkiye'de üretilen gübrelerde ilgili maddelerin oranının düşürülmesini istemesine rağmen Tarım Bakanlığı buna karşı çıktı.

PKK KANLI SALDIRILARDA AYNI MADDELERİ KULLANDI

Terör örgütü El Kaide bağlantılı gruplar ile PKK'nın yoğun olarak tercih ettiği potasyum nitratlı gübrelerin üretim ve satışının durdurulması için TSK ve Emniyet Müdürlüğü yetkilileri son olarak iki yıl önce Tarım Bakanlığı ile yeniden irtibata geçtiği ortaya çıktı. 11 Eylül 2007’de Ankara’da bir otoparkta minibüs içerisinde patlatılmaya hazır 500 kilogram amonyum nitrat ele geçirilmesinin ardından polis ve askeri birlikler bu gübrelerin satışının denetlenmesi ve satış sonrasının takibi için özel önlemler almaya başladı.

BİNLERCE TON GÜBRE BOMBA YAPILACAKTI

TSK tarafından terörün yoğun olduğu bölgelerde yapılan arazi aramalarında sadece 2008 yılının ocak şubat aylarında 69 ton gübre bomba yapımında kullanılmaya hazırlanırken yakalandı. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesindeki verilere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, 1 Ocak 2008 ? 29 Şubat 2008 tarihleri arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaptığı arazi arama ? tarama operasyonları sırasında toplam 692,5 bin kilogram nitrat ele geçirdi. Geçtiğimiz yıl yapılan arama ? tarama çalışmaları sırasında 1192,5 kilogram gübre bomba ele geçirilirken, bu yılın sadece ilk iki ayında 692,5 bin kilogram amonyum nitrat ele geçirilmesi dikkat çekti. Bu durum örgütün son operasyonlar sonrasında büyük kentlerde olası saldırı girişimlerinde bulunabileceği ihtimalini de ortaya çıkardı. Norveç'i kana bulayan ırkçı terörist Anders Behring Breivik'in de patlayıcı için aynı yöntemi kullandığını belirten yetkililer gübre içindeki kimyasal oranların düşürülmesinin bile etkili olmayabileceğini söylüyor.

ÜRETİCİ ŞİRKET'TEN FLAŞ KARAR

Kanlı saldıralarda kullanılan teröristlerin kolayca ulaşabildiği gübrenin üretimi ve satışı durduruldu. Üretici şirket Bagfaş Bandırma Tarım Bakanlığı`nın aldığı karar doğrultusunda, yüzde 33 AN, yüzde 26 CAN, potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinin satışlarının durdurulduğunu açıkladı.

Şirket KAP'a yaptığı açıklamada, CAN üretiminin devam ettiğini kaydetti. Bagfaş hisseleri saat 1521 itibariyle yüzde 2.5 düşüşle 12.48 liradan işlem görüyordu.

Tarım Bakanlığı tarafından, bomba yapımında da kullanılabilen nitratlı gübrenin satışının durdurulduğu belirtilirken, bakanlık piyasadaki nitratlı gübrelerin toplatılmasına karar verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik TRT Haberin canlı yayınında "Nitratlı gübrenin satışını yasakladık" dedi.

GENELKURMAY: ORAN DÜŞÜRÜLMELİ

Genelkurmay Başkanlığı, gübrelerde kullanılan azot oranının bomba yapımında kullanıldığı için yüzde 34’ten, Avrupa Birliği standardı olan yüzde 26-28’e indirilmesini istiyor.

Tarım Bakanlığı’nın ise gübredeki azot oranının düşürülmesine Türkiye’de toprağın yüzde 32-34 oranında azotlu gübre istediği ve oranın yüzde 26-28 seviyesine çekilmesinin çiftçilerin maliyetini ve toprağın tuzluluk oranını arttıracağı gerekçesi ile karşı çıktığı öğrenildi. Tarım Bakanlığı’nın “amonyum nitrattaki azot oranının düşürülmesi yerine gübre tüketiminin denetlenmesini” savunduğu bildiriliyor. Konuya çözüm bulunması için Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Tarım, Sanayi Bakanlıkları; Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü arasında çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

ORAN, EL YAPIMI PATLAYICILARLA MÜCADELE İÇİN ÖNEMLİ

Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ, 27 Haziran 2007 günü el yapımı patlayıcılarla ilgili açıklama yaparken amonyum nitrattaki azot oranı ile ilgili olarak, “Yurt içinde el yapımı patlayıcı madde hazırlanmasında büyük ölçüde amonyum nitrat gübresinden yararlanılıyor. Bu gübrelerin ihtiva ettiği anot oranının 1989 yılından sonra yüzde 26’dan yüzde 34’e yükseltilmesi ve bu gübrelerin dağıtımının kontrole tabi tutulmamasıdır. Bu oran AB’de yüzde 28’dir. Bizim isteğimiz bu oranın yüzde 26-28’e düşürülmesidir. El yapımı patlayıcılarla mücadele açısından bu bizim için çok önemli” demişti.
Anahtar Kelimeler:
Gübre Bombası
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.