Güney Kıbrıs'ta KKTC'den elektrik alan Rum yönetimi, hedef tahtası oldu

17 Temmuz 2011 Pazar 21:15
Güney Kıbrıs'ta KKTC'den elektrik alan Rum yönetimi, hedef tahtası oldu






Rum radyosu, 11 Temmuz'da Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) deniz üssünde meydana gelen patlama ve Vasiliko'daki elektrik santralinin tamamen tahrip olması sonrasında enerji krizine girmesi nedeniyle KKTC'den elektrik enerjisi alımına giden Rum yönetiminin siyasi partilerin hedef tahtası olduğunu duyurdu.Rum tarafında Hristofyas yönetimi eleştiri yağmuruna tutulurken, Türkiye'den dün gece itibarıyla az miktarda elektrik enerjisi alınmakta olduğunu açıklayan Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Andonis Pashalidis, KKTC'den elektrik enerjisi satın alımı konusuna ne Rum yönetiminin ne de Elektrik İdaresi'nin (AİK) hiçbir şekilde karışmadığını söyledi.Pashalidis, santral çalışanlarına destek olmak ve Yunanistan'dan Güney Kıbrıs'a jeneratör götürülmesi, Yunan ve yabancı uzmanların ulaşmasıyla ilgili hazırlıkları denetlemek için bugün Vasiliko ve Moni bölgelerine incelemelerde bulundu.Gazetecilerin, siyasi partilerin KKTC'den elektrik alımı konusunda Hristofyas hükümetine yönelik suçlamalarını hatırlatması üzerine Pashalidis, meseleye ne hükümetin ne de AİK'in hiçbir şekilde karışmadığını, bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KEVE) faaliyet gösterdiğini kaydederek, dün gece itibarıyla KKTC'den az miktarda elektrik enerjisi alınmakta olduğunu açıkladı.Ziyaretinde Pashalidis'e eşlik eden AİK Genel Müdür Stelios Stilianu, KKTC'den alınan elektrik enerjisinin miktarı ve fiyatı ile ilgili soruları yanıtsız bırakarak gazetecilere Rum yönetimini adres gösterdi.Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos ise deniz üssünde yaşanan trajediyi değerlendirirken, ''Başkan Dimitris Hristofyas ilk andan itibaren bütün sorumluluğu alabilir; halkın sonuçları kabul edebilmesi için, sorgu memuru atanmasına şahsen karışmayıp bunu ya meclise ya Yüksek Mahkeme'ye veya Başsavcılığa bırakabilirdi'' dedi.

KKTC'den elektrik alınmasından da üzüntü belirten II. Hrisostomos, ''Yetişebilsem, işgal bölgelerinden elektrik getirmemelerini ve Başpiskoposluğa hiç elektrik vermemelerini söylerdim'' dedi. Beşparmak Dağları'nda 1995'te çıkan yangını hatırlatan II. Hrisostomos, o zaman Rum tarafının KKTC'ye yardım teklif ettiğini, KKTC'nin reddettiğini ve kendisinin de o zaman; itibar sahibi olduklarını söylediğini hatırlattı.Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, dolaylı yoldan ve Yeşil Hat Tüzüğü'ne uygun olsa da KKTC'den elektrik enerjisi almak zorunda olmasının, Rum yönetiminin sefilliği olduğunu söyledi. Bunun özellikle hassas bir konu olduğunu söyleyen Omiru, ''Sahte devlet tarafından istismar edileceğinden kuşku yoktur iddiasında bulundu.

Halkın Emekçi ve İlerici Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise KKTC'den elektrik enerjisi alımının doğru bir hareket olduğunu ve bunun için uygulanan yöntem dolayısıyla Rum yönetiminin bu hareketinin hiçbir şekilde KKTC'nin tanınmasını gündeme getiremeyeceği görüşünü ortaya koydu. Elektrik alımına gösterilen tepkilere de değinen Kiprianu, Bu ülkede artık fanatizm ve kin duygularıyla değil, mantıkla hareket etmek zorundayız'' dedi.
EURO.KO Başkanı Didmitris Şilluris, elektrik alımı için KKTC ile yapılan anlaşmayı kabul edilemez olarak niteledi. Şilluris, Rum yönetiminin bu hareketinin; KKTC'yi ve Türk propagandasını siyasi açıdan güçlendirdiğini savundu. Başka çözümler de olduğu görüşünü belirten Şilluris, ''Bu kabul edilemez yaklaşımlara hükümetin paniği yüzünden başvuruldu'' dedi.
Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis, KKTC'den elektrik enerjisi alımının ciddi tehlikelere gebe olduğunu öne sürdü. Rum tarafındaki santral ünitelerinin eski teknolojide olup kapasitelerinin üst sınırında çalıştırıldıklarına işaret eden Perdikis, Rum yetkililerin KKTC'den 90 megavat elektrik alındığı açıklamalarının da yanıltıcı olduğunu, sadece 20 megavatlık elektrik enerjisi aktarımı olanağı bulunduğunu söyledi. Perdikis, Güney Kıbrıs'ın KKTC'den elektrik enerjisi alımının arkasında siyasi maksatlar olduğu görüşünü de ortaya koydu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.