HÖH, Bulgaristan'da asimilasyon politikasına alet oldu!

Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarımız dertli. 30 yıl önce Bulgaristan'da kurşunlanarak katledilen 42 Türk'ün soruşturmasının bile yapılmaması soydaşlarımız arasında derin bir kaygı nedeni!

18 Nisan 2016 Pazartesi 02:06
HÖH, Bulgaristan'da asimilasyon politikasına alet oldu!






HÖH, Bulgaristan'da asimilasyon politikasına alet oldu!

Bulgaristan'da Türkler 30 yıl önce Todor Jivkov yönetimindeki Bulgar Komünist Partisi iktidarının uyguladığı zulüm politikalarının izlerini ve kayıplarını hala silemedi. Yok edilen Türk yerleşimleri, gasp edilen topraklar, isimler, bir gecede nüfus kütüğünden silinen on binlerce Türk'ün dramı demokratik adımlar attığını söyleyen iktidarların gündemine gelsede geçmişin acı dolu izleri hala diri ve canlı. İstanbul Gazetesi'nden arkadaşımız Şamil Kucur yakın tarihe ışık tutan ve günümüze yansıyan süreci Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) Genel Başkanı Rafet Ulutürk ile görüştü. Ulutürk, HÖH ve sonrası Bulgaristan Türkleri'nin durumu konusunda çarpıcı bilgiler verdi.

Bulgaristan’daki Türklerin siyasi temsilcisi Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin yöneticilerinin, Komünist dönemde özel yetiştirilmiş birer ajan olduğu ortaya çıkınca evlad-ı Fatihan büyük hayal kırıklığı yaşadı. Ekonomik ve siyasi kriz yaşayan AB üyesi Bulgaristan’da tarihten bu yana zulüm gören Balkan Türkleri, haklarına sahip çıkacak yeni bir ışık bekliyor.

Balkanların en önemli coğrafi ve stratejik öneme sahip ülkesi Bulgaristan’da asırlardır yaşayan Türkler, yıllardır yaşatılan baskılara karşı, bir ümit ışığı olarak gördükleri ‘Hak ve Özgürlükler Hareketi’ (HÖH), yöneticilerinin, Türklere karşı eğitilmiş, Bulgar ve Rus istihbarat elemanları olmalarının ortaya çıkmasının ardından hayal kırıklığı ile karşı karşıya. Bulgaristan Türkleri ve Türk Dünyası üzerine çalışmaları ile tanınan, Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk, yaşanan siyasi ve ekonomik kriz hakkında, “Gerçekler uzun zamandır biliniyordu, ancak artık şimdi, saklanacak yüzleri kalmadı. Fakat Bulgaristan Türkleri, her zamankinden daha fazla ümit vardır ve geleceğe umut ile bakmaktadır. Bulgaristan Türkleri, yeni bir ışık beklemektedir” dedi.

Tarihte ‘Rumeli’, bugün ‘Balkanlar’ olarak adlandırılan, ‘Evlad-ı Fatihan’lar diyarı.. Asırlarca Osmanlı Devleti’nin idaresi altında kalmış, Müslüman Türk adaleti ile Müslüman Türk ve diğer din ve millet temsilcilerinin, adalet ile yönetildiği, huzur ve güzellikler diyarı. Ne yazık ki, Osmanlı’nın güç kaybetmeye başlaması ve çöküş yıllarında, bir çok vatan toprağının elden çıkması gibi, Rumeli-Balkanlar da, bir bir elimizden çıkartıldı. Fakat, otopraklarda dünden bu güne var olan, bizim imanımız, bizim sesimiz, bizim nefesimiz olan kardeşlerimiz yaşamaktadır.



Röportajı okumak için tıklayın
Son Güncelleme: 18.04.2016 03:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.