'İhmal var doğal afet şehidi tanımını kabul etmiyoruz'

16 Ekim 2012 Salı 20:49
'İhmal var doğal afet şehidi tanımını kabul etmiyoruz'






ADANA (CİHAN)- Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlaması için kullanılan 'doğal afet' tanımına Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ersin Güluçar tepki gösterdi. Güluçar, 'Doğal afet şehidi' tanımını kabul etmiyoruz. Orada şehit olan Mehmetçiklerimiz herhangi bir deprem, doğal afet veya bir volkan patlaması sonucu şehit olmamışlardır. Mühimmat deposunda henüz tam açıklanamayan bir nedenden dolayı hayatlarını kaybetmişlerdir. dedi.

Afyonkarahisar'daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda ki mühimmat deposunda 5 Eylül'de meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu patlamada, yeni evli öğretmen Adanalı Ahmet Tosun da hayatını kaybetmişti. Sağlık memuru Celil Tosun'un iki çocuğundan biri olan Ahmet Tosun, kısa dönem olarak askerliğini yapıyordu. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ersin Güluçar, Türkiye'de 28 yıldan bu yana terörün sürdüğünü hatırlatarak, 'Doğal afet şehidi' terimini ilk kez duyduğunu bildirdi. Güluçar, buradaki patlamada terör olayı olmadığı için muhtemelen bu 25 askerin ailelerine vazife şehidi üzerinden emeklilik işlemi yapılacağını kaydederek, Afyon'daki olaydan dolayı ailelerin hak kaybına uğramaması için diğer vazife şehitlerine de emsal teşkil etmesi için yasalara bir yönetmelikle veya bir genelge eklenebilir. Çünkü vazife şehitliği ile terörle mücadele ederken hayatını kaybeden şehitler arasında ciddi anlamda farklılıklar var. Örneğin vazife şehitlerinin ailelerine iş hakkı tanınmıyor. diye konuştu.

Güluçar, mühimmat deposunun patlamasından dolay şehit olan ailelerle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşeceklerini anlatarak, şöyle devam etti: Buradaki şehitlerimizin ailelerinin kanuni yönden hak kaybına uğramalarını ve zarar görmesini istemiyoruz. Kendilerine 3 bin 700 lira civarında bir ön ödeme yapılmış. 30 bin lirada da Mehmetçik Vakfı'nca yardım yapılacağı söyleniyor. Buradaki aile Mehmetçik Vakfı'ndan yapılan yardımı almamış. Bilindiği üzere tüm Mehmetçikler askere alındıktan sonra sigortalı. Herhangi bir olaydan dolayı ekstra verilen bir para değil. Erlerin şehit olması veya sakat kalmasında ödediği bir paradır.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.