İMSAD: Kentsel dönüşüm ve yabancı beklentisi konut sektörünü hareketlendirdi

20 Mart 2012 Salı 12:36
İMSAD: Kentsel dönüşüm ve yabancı beklentisi konut sektörünü hareketlendirdi






İSTANBUL (CİHAN)- İstanbul'un çehresini değiştirmeye yönelik projelere yönelik beklentiler ve yabancıların gayrimenkul yatırımlarının önünün açılmasının konut sektörünü hareketlendirdiği kaydedildi. Bu çerçevede İstanbul'da konut satışlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 31,12, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 15,9 artış gösterdiği vurgulandı.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörüne ilişkin konut satışları ve yapı izinleri rakamları ele alındı. Raporda, son açıklanan İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde konut satışlarında bir önceki döneme göre yüzde 16,82, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde de yüzde 21,89'lik artış yaşandığına dikkat çekildi. 2010 yılının dördüncü çeyreğinde 97 bin 500'ün üzerine çıkan konut satışlarının, 2011'in dördüncü çeyreğinde 119 bine yaklaştığı kaydedildi. Böylece 2008'in birinci çeyreğinde açıklanmaya başlanan söz konusu verinin, tarihinin en yüksek ikinci seviyesini gördüğüne dikkat çekilirken, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

Bu noktada bölgesel bazdaki değişimler de dikkat çekicidir. Son dönemde Türkiye ortalamasının altında artış gösteren İstanbul'da konut satışlarının 2011'in son çeyreğinde farklı bir tablo ortaya koyduğu görülmektedir. Özelikle İstanbul'un çehresini değiştirmeye yönelik projelere yönelik beklentiler ve yabancıların gayrimenkul yatırımlarının önünün açılması ile daha da gözde olacağına yönelik tahminler İstanbul'da konut sektörünün hareketlenmesine neden olmuştur. Buna bağlı olarak İstanbul'da konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 31,12, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 15,9 artış göstermiştir. Konut satışlarında batı ve güney kesimlerinde yaşanan artışın doğu ve güneydoğu bölgelerinde kaydedildiği de belirgin bir şekilde gözlenebilmektedir. Nitekim, bir önceki çeyreğe göre kıyaslama yapıldığında Erzurum, Erzincan ve Bayburt'u kapsayan TRA1'deki konut satışlarındaki artış yüzde 30,79 olurken, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan'ı kapsayan TRA2'de yüzde 24,06'lık artış yakalanmıştır. Rakamlar konut satışlarının ülke genelinde artmaya başladığını göstermekte, bununla birlikte bazı bölgelerin gayrimenkul yatırımı için daha fazla dikkat çektiğini ortaya koymaktadır.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.