Irak’taki mezhep cinayetlerini İhsanoğlu bitirmiş

Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun İİT Genel Sekreterliği döneminde çok önemli bir ayrıntı daha ortaya çıktı

17 Temmuz 2014 Perşembe 10:43
Irak’taki mezhep cinayetlerini İhsanoğlu bitirmiş







Cumhurbaşkanı Adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olduğu dönemde Irak’ta mezhepler arası cinayetleri sona erdirdiği ortaya çıktı.

Bilgeoğuz Yayınları’ndan çıkan ve Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu’nun kendi adını taşıyan kitapta yer alan bilgilere göre, 2005 Mekke Zirvesi’nde 8 mezhebin eşit olduğuna dair bir mutabakat sağlandı. İhsanoğlu, bu uzlaşıyı esas alarak 2006 yılında Irak’ta üç mezhebi bir araya getirdi. İhsanoğlu’nun himayesinde  imzalanan 10 maddelik belgeden sonra Irak’ta mezhepler arası cinayetler sona erdi.

VAHHABİ, SELEFİ ANLAYIŞTAN UZAK

Irak bugün IŞİD örgütünün mezhep temeline dayanan saldırılarıyla yeniden parçalanmanın eşiğine gelirken, kitapta Türkiye’de bütün mezheplerin sempatiyle baktığı İhsanoğlu’nun şiddet eğilimli akımlara bakışı şöyle tarif ediliyor:

“Akılcı bir dindar ama dinci değil. Tutucu İslami akımların, yani Eşari akımların karşısında. Vahhabi, Selefi anlayıştan uzak. Onların gerçek İslam’ı temsil etmediğini, kafa kesen El Kaide gibi örgütlerin her şeyden önce İslam’a zarar verdiğini düşünen biri. Demokrasi ve insan haklarına inanan, herkesin laiklik ilkesi doğrultusunda din ve vicdan özgürlüğünü özgürce yaşaması gerektiğini savunan bir bilim insanı. Anadolu Alevisi onu tanıdıkça itirazı olmayacaktır, taleplerine karşılık bulacaktır.”

Yazar Oğuzhan Cengiz tarafından kaleme alınan 240 sayfalık biyografi kitabında İhsanoğlu’nun toplumu ayrıştırmayacak, kendisi gibi düşünmeyenlere farklı bakmayacak bir isim olduğu anlatılıyor.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.