İran-Afganistan-Tacikistan hattında üçlü zirve

17 Ekim 2012 Çarşamba 19:00
İran-Afganistan-Tacikistan hattında üçlü zirve






AŞKABAT (CİHAN)- Kuveyt'te düzenlenen Asya İşbirliği Diyaloğu Zirvesi'ne katılan İran, Afganistan ve Tacikistan devlet başkanları üçlü toplantı yaptı. Bu çerçevede bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, üçlü zirve gerçekleştirdi.
Toplantıda liderlerin ülkeler arasında enerji, ulaşım ve iletişim alanlarında ortak projeleri değerlendirdiği belirtildi. Farsça konuşan söz konusu ülke liderlerinin, ekonomik ve ticari işbirliğinin arttırılmasına ilişkin konuları da masaya yatırdıkları öğrenildi. Liderlerin dün de Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan ECO Zirvesi'nde de bir araya gelerek üçlü zirve gerçekleştirdikleri öğrenildi.


Tacikistan önümüzdeki yıl Asya İşbirliği Diyaloğu'na dönem başkanlığını devr alacak. Kuveyt Emiri Şeyh Sabah'ın ev sahipliğinde yapılan zirveye, 32 Asya ülkesinden üst düzey devlet erkanı katıldı. Emir Sabah zirvenin açılış konuşmasında, Asya ülkelerinde yoksulluğa karşı mücadele edilmesi için 2 milyar dolalık bir fon kurulmasını teklif etti. Kuveyt olarak bu fona 300 milyon dolar katkıda bulunmak istediklerini kaydeden Emir Sabah, fon aracılığıyla az gelişmiş Asya ülkelerinin kalkınma projelerine mali destek sağlanabileceğini belirtti.

31 ülkeden oluşan Asya İşbirliği Diyaloğu(ACD) örgütü üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticaret işbirliğini geliştirmek ve dünya denklemine Asya'nın etkisini yansıtmak amacıyla kuruldu. Asya İşbirliği Diyaloğu düşüncesi 2001 yılında düzenlenen 34. ASEAN dışişleri bakanları toplantısında Tayland Başbakanı tarafından ortaya atılmıştı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.