İzmir'de 221 olayı aydınlatan MOBESE onlarca kazayı da kayıt altına aldı

17 Ekim 2012 Çarşamba 10:44
İzmir'de 221 olayı aydınlatan MOBESE onlarca kazayı da kayıt altına aldı






İZMİR (CİHAN)- İzmir'de nüfusun yoğun bulunduğu bölgeleri yüksek çözünürlükteki kameralarla izleyerek kayıt altına alan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ya da bilinen adıyla MOBESE sayesinde 221 olay aydınlatıldı. Toplam 220 kilometrelik fiberoptik altyapısıyla 58 noktada 285 kamera ile 24 saat çalışan sisteme, zaman zaman ilginç ve ders alınması gereken görüntüler de yansıdı. Özellikle trafik kazalarında yaşananlar, bir anlık dikkatsizliğin nelere mal olabileceğini gözler önüne serdi.

Türkiye'nin teknolojik olarak diğer MOBESE'lerine göre daha üstün olan İzmir KGYS, şehir genelinde kurulu yaklaşık 220 kilometre fiberoptik altyapısı, kamera sistemleri, 20 ana sunucu, 400 terabaytlık kayıt ünitesi ve dev ekranlarla sağlanan yönetim modülüyle güvenlik için 24 saat aralıksız çalışıyor. İlk iki fazı 22 milyon 400 bin liraya mal olan sistemde, şehir genelinde 46'sı izleme ve 12'si plaka okuma olmak üzere 58 noktada, 189'u sabit ve 26'sı 360 derece hareketli 70'i plaka okuma kamerasıyla beraber toplam 285 kamera bulunuyor. Sistemin kendi fiberoptik altyapısını kullanması sayesinde veri aktarım bedeli ödenmediği için devlet, yılda milyonlarca lira tasarruf ediyor. Entegre edilecek yeni kameralarla toplam 800 adete ulaşılması için yaklaşık 6 milyon lira yatırıma daha ihtiyaç duyuluyor. Resmi olarak 25 Mayıs 2012'den itibaren faaliyet gösteren KGYS sayesinde cinayet, gasp, hırsızlık gibi birçok suçun da aralarında bulunduğu 221 olay aydınlatıldı. Konak Meydanı'nda bulunan İzmir Saat Kulesi'nin alemlerinin çalınması, Basmane semtinde bir döviz bürosu sahibinin öldürülmesi, Alsancak'ta bir büstün çalınması gibi 221 olayın aydınlatılmasının yanısıra yüzlerce trafik kazasında da kameralar kayıttaydı.

KAZA ANLARI KAMERALARDA

MOBESE kameralarına ilginç kazalar da yansıyor. Bu kazalardan birinde, belediye otobüsünün durakta yolcu alması sebebiyle trafik akışını fark etmeyen bir kişiye, ışıklara da bakmadan yolun karşısına geçmek isterken bir kamyonet çarpıyor. Yaya, çarpmanın etkisiyle yaklaşık 10 metre ileriye fırlıyor. Diğer bir kazada ise kamyonun çarpıp sürüklediği arabalardan birinden yara almadan kurtulan çocuğun, arabadaki bulunan uçurtmasını almadan gitmek istememesi dikkat çekiyor. MOBESE yetkilileri, bunun gibi birçok kazanın kameralara yansıdığını kaydetti. Merkezdeki, 155 Polis İmdat hattı sayesinde ise yaklaşık 2 bine yakın ihbarla ilgili işlem yapıp olaylara anında müdahale edilmesi sağlanıyor. Sistem, herhangi bir afet anında koordinasyon merkezi olarak kullanılması için 30 bin çağrı alabilecek kapasiteye sahip şekilde tasarlanmış durumda.

'SİSTEMDEN EN ÜST DÜZEYDE FAYDALANIYORUZ'

Almanya Bremen'den gelen meslekdaşlarına merkezle ilgili bilgi veren İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Bir ihbar geldiğinde, hangi ekibin nerede olduğu anında görülüyor. En yakın ekip olay yerine gönderilirken olay yerine ait görüntüler de bu merkezden izleniyor. Zanlılarla ilgili eşkal varsa buna uygun şahıslar takip ediliyor. İleriki aşamada, polis ekiplerine tablet bilgisayarlar verilecek. İhbar geldiğinde müdahale edecek ekip, olay yerine gitmeden görüntüleri inceleyebilecek. Sistem sayesinde hem asayiş hem de trafik yönünden ciddi faydalar görüyoruz. Bu sistem vatandaşın da kendisini daha güvende hissetmesini sağlıyor. Kameraların suçun önlenmesi anlamında da psikolojik etkileri oluyor. dedi. Bilkay, sisteme kolaylıkla kamera entegre edilebildiğini belirterek, özellikle kamu ve özel sektöre ait güvenlik kameralarının bağlanabileceğini ifade etti. Yetkililer, Kemeraltı Çarşısı'nda esnafın bir girişimi olduğunu ve kamera sistemine buranın da dahil edilebileceğini söyledi. Sistemin geriye dönük de inceleme yapabildiğini belirten emniyet yetkilileri, üçüncü fazda ise aranan şahısların kamera görüntülerinden tespitini sağlayacak yüz tanıma ve alarm sistemlerinin kurulacağını anlattı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.