Kaliteli su için havzalar koruma altına alınacak

17 Ekim 2012 Çarşamba 10:46
Kaliteli su için havzalar koruma altına alınacak






ANKARA (CİHAN)- Türkiye, içme suyunun hem kalite hem de miktar bazında korunması için gerekli yönetmelik tamamlandı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında bütün su kaynakları istenilen şekilde kullanılmayacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmelik ile su kaynaklarının verimli kullanılması sağlanacak ve ülke genelindeki tüm su havzaları koruma altına alınacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ''Su Havzalarının Korunması ve Yönetim Planlarının Hazırlanması Yönetmeliği'' Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, denizler hariç, kıyı suları dahil yüzeysel ve yeraltı su kaynaklarını kapsayacak. Yönetmeliğin amacının, yüzeysel sular ve yeraltı sularının bütüncül bir yaklaşımla miktar, fiziksel, kimyasal ve ekolojik kalite açısından korunması ve su havzaları yönetim planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlenmesi olarak belirlendi. Her bir havzadaki izleme faaliyetlerinden faydalanmak üzere, Bakanlık koordinasyonunda fiziksel, kimyasal, biyolojik, hidrolojik ve hidromorfolojik su izleme sistemi kurulacak. Su kalite ve miktarını izlemeye yönelik gözetimsel, operasyonel, araştırma maksatlı ve koruma alanlarının izlenmesi programı Bakanlıkça oluşturulacak.

HAVZALAR İÇİN YÖNETİM PLANI HAZIRLANACAK

Yönetmeliğe göre, ülke genelinde bütün havzalar için Havza Yönetim Planları hazırlanacak. Havza yönetim planlarında, su kaynakları ile tabii mineral içeren suların ve jeotermal su kaynaklarının da miktar ve kalite olarak korunmasının ve kullanımının sağlanması esas alınacak.Yetkili idarelerce planlı ve ani denetimler yapılacak. Denetim veya izleme neticesinde, su durumunu bozan faaliyetlere yetkili idarece gerekli idari yaptırım uygulanacak. Bir su kütlesinde, denetim ve izleme neticesinde veya herhangi bir kaza sonucunda, kirlenme ve bozulmaya sebep olduğu tespit edilen gerçek ve tüzel kişiler, kirleten öder prensibi çerçevesinde, oluşan kirliliğin giderilmesi için yapılacak bütün masrafları karşılayacak.

KAYIP-KAÇAK AZALTILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR ARTACAK

Yönetmelikte sürdürülebilir su kullanımının sağlanması ve kullanan öder ilkesinin gerçekleştirilmesi ve sürdürülmesi maksadıyla yetkili idarelerin sulamada yeniden kullanımın özendirilmesi sağlanacak. İdarelerin sulama suyunun analizini yaptırmaları istenecek. Sulama suyu tarifelerinin kullanıcılar tarafından suyun verimli kullanımını özendirecek şekilde yapılandırılacak. İçme suyu şebekelerinde meydana gelen kayıp ve kaçakların tespit edilmesi ve azaltılması için gerekli çalışmaların yapılacak. Tasarruflu su teknolojilerinin kullanımının özendirilecek. Sulamada verimliliği esas alan yöntemlerin kullanılacak.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.