Kanadalı gelin Eyüpoğlu:'Yazmacılığı nesilden nesile aktararak yaşatacağız'

16 Ekim 2012 Salı 20:44
Kanadalı gelin Eyüpoğlu:'Yazmacılığı nesilden nesile aktararak yaşatacağız'






ANTALYA (CİHAN)- Hollanda Ortaklı Oturma Grubu Danca'nın Antalya'nın Manavgat ilçesinde düzenlediği Yazma Şenliği başladı. 1. Manavgat Yazma Şenliği'nin açılışını Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Manavgat Halk Eğitim Merkezi(HEM) Müdürü Hüseyin Geyikoğlu, Danca Fabrika Müdürü Ali Yusuf Babacan, Danca Yönetim Kurulu Direktörü Hugo Van Der Hoek, Danca Satış Müdürü Wilmer Verduin, İşletme Yöneticisi Nükhet Taşman ve şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun Kanadalı gelini Hughette Eyüpoğlu birlikte yaptı.
Danca'nın Manavgat'taki bin 300 metrekarelik yeni mağazasında düzenlenen şenliğü yazma ustası Hughette Eyüpoğlu, son 25 yıl içinde bez, pamuk, dokuma ve astara yaptığı 200 eserden 100'ünü görücüye çıkardı. Gughette Bouffard Eyüpoğlu, yazmacılığın 17'nci yüzyılda başladığını ve Eyüpoğlu ailesi olarak geleneksel el sanatlarını çırak, kalfa ve usta ilişkisi içinde yaşatmaya çalıştığını söyledi. Yazmacığı merhum eşi Mehmet Eyüpoğlu'dan öğrendiğini anlatan Kanadalı gelin Eyüpoğlu, Manavgat'ta 5 gün süren etkinlikte yazma yapımını öğreterek geleneksel el sanatlarını yaşatmaya çalışacaklarını kaydetti. Gughette Eyüpoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 51 yıl önce Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun oğlu Mehmet Eyüoğlu evlendim. Asıl mesleğin doktorluk. 45 yıldır Türkiye'de yaşıyorum. Bedri Rahmi'nin başlattığı yazmacılık sanatını Çorum İskilip'te açtığımız sanat atölyesinde devam ettiriyorum. Eyüpoğlu ailesi yazmacılığını 3 nesildir devam ettiriyor. Anadolu'da yazmacılığın en yaygın yapıldığı Tokat'ta bile seri baskıya yenik düştü. Eyüpoğlu motiflerinin en önemli özelliği özel bir yöntemle kalıplara çıkartılmasıdır. Pamuğun yetiştiği başta Adana olmak üzere her yerde yazmacılığın yaygınlaşmasını istiyoruz.
Kanadalı gelin Eyüpoğlu, bugüne kadar en uzun sürede yaptıkları yazmanın ana motifli baskı olduğunu söyledi. Eyüpoğlu, yazmacılığı öğrenmeye gelen kursiyerlere yaptığı yazmaları göstererek içeriği hakkında bilgilendirme yaptı. Eyüpoğlu, Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun kendi has teknikle yaptığı 200 yazma eserinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.