"Kanserde erken teşhis önemli"

17 Ekim 2012 Çarşamba 16:41






MARDİN (CİHAN)- Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, kanser hastalığının gerek dünyada gerek Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Dünya'da yılda 6 milyon insan kansere yakalanırken önümüzdeki 20 yıl sonunda 12 milyona ulaşacağı tahmin edildiğini belirten Derviş, Kanser hastalığı gerek, dünyada gerek, ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Kanser hastalığı; öldürücülüğü, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyeti nedeniyle ülke ekonomisi ve iş gücünde çok ağır kayıplara sebep olmaktadır. Ülkemizde halkın yüzde 80'i kanseri çok önemli bir hastalık olarak sayarken yüzde 2'si kanser erken belirtilerini bilmektedir. dedi

MEME KANSERİ ERKEN TEŞHİS EDİLDİĞİNDE TEDAVİ EDİLEBİLİR

Günümüzde kanser türlerinden biri olan meme kanserinin erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilen hastalıklar grubuna girdiğini hatırlatan Derviş, bütün gelişmelere rağmen kadınlar tarafından çok iyi tanınmadığı için hala en çok korkulan hastalıkların başında yer aldığına dikkat çekti.

Kadınlarda 45 yaşının üzerinde meme kanserine yakalanma riski taşıdığını ifade eden Derviş konuşmasına şöyle devam etti: Özellikle yakın akrabalarından birinde meme kanseri hikâyesi varsa, sigara veya alkol kullanıyorsa, adet görmeye 12 yaşından önce başlamışsa, hiç gebe kalmamışsa veya bebeğini emzirmemişse, uzun süre hormon tedavisi görmüşse meme kanseri olma riski biraz daha artmaktadır. Unutmayalım ki meme kanserinden ve diğer kanserlerden korunmak için hayatımızda dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır. Yeterli ve dengeli beslenmek, aşırı kilodan korunmak, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakmak, 30 yaşından önce doğum yapmak, bebeğini emzirmek, stresi kontrol etmek, spor yapmak ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkiklerini yaptırmakla da meme kanseri riski azaltılabilir. Ayrıca kendi kendine meme muayenesi yapmak da meme kanserini erken teşhis etmeye yardımcı olur ve hayat kurtar. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.